Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Борисов с още един шанс: Пуска женската артилерия на ГЕРБ да преговаря с ПП-ДБ

  05.03.2024 12:19  
Борисов с още един шанс: Пуска женската артилерия на ГЕРБ да преговаря с ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че днес, 5 март, ще предадат на ПП-ДБ предложението за коалиционното споразумение.

Той допълни, че са подготвили проект на споразумение, именно за да не поставят ПП-ДБ под натиск. "Днес до 14 часа ще им предадем да го разгледат и ще дадем още един шанс на преговарящия екип", допълни Борисов.

Той посочи и кои са преговарящите - Мария Габриел (главен преговарящ), Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Според него и без избори може да се намери решение за съставяне на кабинет.

Това стана на Националното съвещание на партията. На форума Борисов и ръководството на партията представиха проекта за Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ до края на мандата на 49-ото Народно събрание.

"Считам, че трябва да опитаме да въведем ред в този хаос. Иначе разделението в държавата в следващите месеци ще отиде в много посоки", допълни той.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ще се опитат да направят едно цялостно управление. "Или правим нещо истинско, както жените казват - брак, или повече така не стават", коментира Борисов.

В залата се проведе и гласуване, прие се проектът да бъде изпратен на ПП-ДБ.

Борисов коментира, че през тези три години са минали през какво ли не, но по думите му, са станали по-силни. Той се обърна към присъстващите в залата и заяви, че ако ги накара да вдигнат ръце а въпроса дали са за предсрочни избори - знае какво ще направят.

"Партията ни е мила, но държавата е над всичко", посочи Борисов. Според него на 3 март народът е показал ново разделение, което идва от Шипка.

По думите му ГЕРБ е спасила Трети март като национален празник. 

В началото на съвещанието зам.-председателят на партията Томислав Дончев благодари на събралите се и изтъкна, че предстои да се вземе важно решение. Той припомни, че друг вариант, преди 9 месеца, не е имало. "Необходимата жертва я направихме, същественият въпрос е дали си заслужаваше", запита той.  

Има ли логика да дадеш подкрепа на този, чиято единствена цел е да те унищожи. Има ли логика да дадеш власт на втория, който е по-малък", попита Дончев.

Според него правителството съществува не "за да му се радваме", а по думите му, да дава резултати.

"Единственото съвършено сигурно е, че нещата не могат да продължат така", допълни Дончев. Според него България по-скоро няма нужда от нови избори.

Дончев посочи, че след няколко месеца първият може да е станал по-силен, а вторият да е станал трети.

Делян Добрев също направи изявление. Той коментира, че е против тази "сглобка" от ден първи. Според него лекцията на премиера Денков в СУ на тема "почтеността в управлението" е "върхът на цинизма".

Вицепремиерът Мария Габриел благодари на всички в залата за подкрепата и ги определи като "живителната сила на ГЕРБ". Тя припомни, че ГЕРБ е спечелила изборите, но подаде ръка, за да се сложи край на "безвремието на служебните правителства". "ГЕРБ отстъпи мандата в името на националния интерес", посочи тя. 

Според нея България е излязла от международната изолация.

Габриел подчерта, че ГЕРБ като победител на изборите и с най-много гласове в НС, няма усещането за равнопоставеност в правителството, както и във вземането на решения и в носенето на отговорност в свършеното и несвършеното.

"Няма как да се съгласим всичко добро, което е направено, да се приписва като заслуга на ПП-ДБ, а всичко несвършено да се асоциира с ГЕРБ", коментира Габриел.



Националното съвещание се провежда във формат: Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, областни координатори, кметове на общини и райони, избрани от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията.

Припомняме, че Бойко Борисов даде краен срок на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за постигане на коалиционно споразумение. Той е 8 март, като ПП-ДБ ще имат два дни да решат дали да приемат предложението на ГЕРБ или не. Ако то не бъде прието, ще последват предсрочни избори, предупреди Борисов.

Часове след това заявление на Борисов съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че поставените от Борисов срокове са "опит за саботаж на потенциалните преговори за правителство".

През последните месеци се появиха разногласия между партньорите в управлението. Първо ПП-ДБ поиска договор за реформи и постави ултиматум - това или предсрочни избори. След това ГЕРБ излезе със свои условия: подписване на коалиционно споразумение или избори.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че подкрепя действията на ГЕРБ.

Премиерът Николай Денков също коментира, че формацията не иска предсрочни избори, но няма да се отклони от своите приоритети.