Неделя, 28 Апр 2024
    
Общество

15 дни отсъствие от училище по домашни причини: Приключва общественото обсъждане

  04.03.2024 12:37  
15 дни отсъствие от училище по домашни причини: Приключва общественото обсъждане

Директори предупреждават, че липсва механизъм

 

Финал на общественото обсъждане за 15 позволени отсъствия на учениците по семейни причини. До 5 март родители и учители могат да изразят мнението си в сайта на Министерския съвет, предаде Нова ТВ. Очаква се реформата да бъде приета, но директори предупреждават, че липсва механизъм и, ако някой реши, може да отсъства три седмици накуп.

И сега учениците могат да отсъстват по семейни причини, но до 3 дни за учебната година със заявление до класния ръководител и до 7 дни с одобрението на директора на училището. С промяната учениците ще разполагат с общо 15 дни на учебна година.

„Това ще е едно голямо улеснение за учители, родители, дори за личните лекари. В крайна сметка, за по-леки боледувания няма да е нужно всеки път родителите да си отделят повече от половината ден, за да вземат една бележка от личния лекар на детето”, смята Ралица Занкова, която е родител на ученичка. Дъщеря ѝ е от децата, които по-често боледуват. Тя е в 3 клас на столичното 119-о училище. Класната ѝ Вяра Петрова отделя минимум един работен ден на месец, за да извини отсъствията.

Промяната ще облекчи административно и директорите, но част от тях се опасяват от злоупотреби. „Това са 3 учебни седмици. Като се добавят ваканции, национални празници, отсъствие поради избори - отиваме към 4-5 седмици, в които децата могат да не са в училище. При 32 седмици в начален етап това е изключително висок и рисков процент”, твърди зам.-директорът на 119 СУ в София Симеон Ангелов.