Понеделник, 24 Юни 2024
    
Поморие

С гвардейски отряд се сдоби СУ „Иван Вазов“ - Поморие

  25.04.2024 12:37  
С гвардейски отряд се сдоби СУ „Иван  Вазов“ - Поморие

 

На 24 април 2024 г. на централния площад в град Поморие се проведе тържествена церемония по учредяване на XX Гвардейски ученически отряд към СУ „Иван Вазов“ и връчване на гвардейското знаме. Събитието премина под патронажа на Президента на Р България Румен Радев. Церемонията бе водена от Националната гвардия и лично от началника на Националната гвардейска част– полковник Иванов. Официални гости на събитието бяха Илия Милушев – съветник по национална сигурност и отбрана към Президентството на Р България, Петя Петрова – началник на РУО Бургас, полковник Мешлинков – началник на Военното окръжие – Бургас, Павлин Иванов и Владимир Крумов – заместник-областни управители на област Бургас, Денислава Ангелова – председател на асоциацията на Младежките гвардейски отряди, директори на училища и др.

До новосформирания отряд застана отрядът на ПГЕЕ „Константин Фотинов“, гр. Бургас, който със своето присъствие не само уплътни събитието, но и даде кураж на връстниците си в отговорното начинание. Знамето на поморийските гвардейци бе осветено и благословено от протойерей отец Борис. Знамето бе връчено от знаменосец от Националната гвардейска част с думите: „Предавам знамето (… ). Пазете го чисто и неопетнено!“ . Знаменосецът на XX гвардейски отряд даде обет: „Приемам знамето (… ) и обещавам да го пазя чисто и неопетнено!“.

Директорът на училището, кметът на община Поморие и други официални гости бяха приканени да забият ритуално пирон в дръжката на знамето – за здравина, за да не попада в плен, за да бъде отстоявано във всякакви превратности. Ритуалът повтаря стара царска традиция в българската армия.

Химнът на РБ, в блестящо изпълнение на духовия оркестър и певците на Националната гвардия, изпълни душите и сърцата на присъстващите с трепетното усещане за принадлежност към българското, с гордост от това да си наследник на славен род и народ с още по-славна история.