Събота, 27 Апр 2024
    
Созопол

Созопол почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски

  19.02.2024 16:25  
Созопол почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски

Созопол отдаде днес почит на Васил Левски в деня, в който отбелязваме 151 години от обесването му. Честването пред паметника на Дякона започна с рецитал на учениците от СУ “Св.Св. Кирил и Методий“ с ръководител Филка Янчева. Децата рецитираха стихове за Левски пред събралото се множество.

Присъстваха кметът Тихомир Янакиев, зам. председателят на Общинския съвет Димитринка Господинова, общински съветници, представители на партии, неправителствени организации, общински служители и много граждани.
Ритуалът беше воден от Мария Вълчева, началник на отдел "КИДВО" в община Созопол.

„151 години ни делят от онзи февруарски ден на далечната 1873 г., когато в покрайнините на тогавашна София, под виковете и ругатните на събраната по заповед на Мазхар паша тълпа, геният на националната ни революция Васил Иванов Кунчев прие причастието си от поп Тодор с думите „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”, след което беше обесен от своите палачи. Денят, в който Дякона увисва на бесилото, е сред малкото дати в националния ни исторически календар, които ни обединяват и които ни дават основание не само да си припомним последните мигове от живота на Васил Левски, но и да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения досега от народа ни път, за да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали или пропуснали. На 19 февруари ,България губи един от най-великите си синове Васил Иванов Кунчев – Левски. Превърнал се в идеал за българския народ, той черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и мечтата да я види свободна. Апостолът посвещава целия си живот на това дело. Неговото име завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва. Днес ние имаме честта, гордостта и моралното задължение, споменавайки името му, да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Апостол на свободата.“

ВГ“Созополски гласчета“ с ръководител г-жа Бояна Кръстева, изпълниха песни за Апостола.

Венци и цветя бяха положени от всички присъстващи.

Кметът Тихомир Янакиев се обърна към съгражданите си с думите:

„Изминаха 151 години от деня, в който Левски произнесе последните си думи – „Всичко, каквото съм сторил, съм го сторил за Отечеството си“. Днес ние не отбелязваме неговата гибел, а честваме неговото безсмъртие. Защото Левски живее във всички нас – в сърцата ни и в усмивките на нашите деца. Поклон пред паметта на героя! Всички, дори и децата, сведоха чела пред паметта на Апостола на свободата“.

В началото на честването знамето на България до паметника на Левски беше спуснато в знак на мъка към загубата на България преди 151 години.

В края на церемонията млади хора го издигнаха над площада, за да заявят безсмъртието на героя. Точно в 12.00ч. в киносалона на читалище „Отец Паисий“ децата от СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, кметът Тихомир Янакиев, общински съветници, представители на НПО, ученици, родители и граждани рецитираха заедно с деца от цяла България стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев. Така созополското училище се включи в национален проект за честването на годишнината от смъртта на Апостола.