Събота, 27 Апр 2024
    
Култура

Отбелязваме 90 години от рождението на великата Татяна Лолова

  10.02.2024 10:30  
Отбелязваме 90 години от рождението на великата Татяна Лолова

Днес (10 февруари) се навършват се 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. Голямата българска театрална, кино и телевизионна актриса почина на 23 март 2021 г. на 87-годишна възраст.

По този повод ще има национална програма „Татяна Лолова на 90 години“, която ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици.

В любимото кино на Татяна Лолова – „Одеон“, ще бъде показан премиерно документалният филм „Последният спектакъл“ с автори Калояна Климентова и Георги Тошев.

Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота й. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините.

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 година в класа на професор Стефан Сърчаджиев, където учи заедно с Ицках Финци, Григор Вачков и Никола Анастасов. Тя е един от основателите на Сатиричния театър, макар че кариерата ѝ започва в Националното радио и тя не веднъж го е отбелязвала: „Обичам Радиото, там съм почнала. Когато започвах, един от режисьорите каза: „Ех, такъв глас се ражда веднъж на сто години“.

Татяна Лолова се е снимала в 45 филма, а сред най-запомнящите се нейни роли в киното са в лентите „Топло“, „Сиромашко лято“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Пътуване към Йерусалим“, „След края на света“, „Нощем с белите коне“, „Опасен чар“.