Събота, 27 Апр 2024
    
Царево

Бюджетът на Царево с две цели: Възстановяване от бедствието и нов медицински център

  08.02.2024 12:25  
Бюджетът на Царево с две цели: Възстановяване от бедствието и нов медицински център

Силвия Шатърова

 

„Бюджетът на Царево за тази година е насочен към две цели – възстановяване щетите от бедствието и изграждане на медицински център. Бюджетът е 57 млн. лева – рекордно висок, като е подчинен на тези два приоритета, заяви кметът на Царево Марин Киров по време на разглеждането му от Общински съвет.

До началото на туристическия сезон трябва да е възстановена инфраструктурата, която пострада, а до края на годината да е завършен и оборудван медицинският център.

Общината е одобрена по пет проекта за европейско финансиране, сред които са водопроводът на Варвара, нов път до Бродилово. Готова е за втори транш за справяне с последствията от бедствието.

Ще поеме дълг, част от който ще отиде за оборудване на медицинския център, а друга част за инфраструктурен проект.

Общинският съвет прие още и Програма за управление на кмета на община Царево за настоящия мандат, в която са включени всички обекти от първостепенно значение и ремонт на пристанището.

По предложение на кмета бяха променени и Правилата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, чрез което се дава възможност на двойки, които вече са получили подкрепа, да имат възможност за второ финансиране, ако няма други записани.

В края на сесията Киров сподели:

„Не искам тази сесия да се запомни и да остане в историята с дебата за замразяването и намаляването на заплатите на общински кмет и кметовете по места. Благодаря Ви за подкрепата към общинския бюджет, и на колегите от опозицията. Благодаря за това, че подкрепихте докладните, свързани с дофинансиране на паралелки в училищата, благодаря за това, че подкрепихте докладната за социалния център. И най-важната докладна според мен днес, дори повече от бюджета, благодаря Ви, че подкрепихте докладната за промяна за правилата за инвитро. С нея даваме възможност на двойки, които вече са се възползвали от подпомагането, но продължават да имат този проблем – при наличен ресурс да кандидатстват повторно.“