Събота, 27 Апр 2024
    
Крими

Полицейските дрегери хващат и кроасана като дрога

  07.02.2024 10:01  
Полицейските дрегери хващат и кроасана като дрога

И кроасаните могат да бъдат "хванати" като дрога с полицейските тестове за наркотици, с които тестват шофьорите. Това показа журналистически експеримент с дрегерите.

Прахчетата срещу грип обаче не винаги са положителни за наркотици, показа още експериментът на Би Ти Ви.

Когато пием прахчета за грип, полицейските тестове за наличие на наркотици бе би трябвало да отчетат употреба на кокаин. Това опита да докаже експеримент на бТВ, а проф. Добрин Свинаров, началник на централната клинична лаборатория в Александровска болница се съгласи, че подобни лекарствени продукти не би трябвало да "светнат" при проверката.

"Противогрипните сашета, използвани в конкретния експеримент, но не всички, няма да дадат положителни резултати", каза той, правейки уговорката, че има и такива, които отчитат употреба на наркотици.

"Винаги има остатък в устната кухина при скорошен прием. Затова трябва да се изчака 15 мин или половин час. Ние извършване теста не върху слюнка, а върху течност в устната кухина. Ако приемът е скорошен, в кръвта може още да няма от въпросната нокса, защото е необходимо време да се резорбира. То е различно за различните препарати или дрога", каза експертът.

Според него вероятно много хора пият лекарства с коедин,  на който тестовете за наркотици реагират. "Той е пролекарство, в организма се превръща в кокаин. Около 10% от количеството ,което е прието е кокаин и той излиза в тестовете. В зависимост от количеството кодеин може да окаже и сериозно въздействие", предупреди Свинаров.  И призова хората наистина да четат листовките на лекарства преди употребата им.

Експертът обаче подчерта, че кодеинът и кокаинът имат различно влияние върху организма.

Източник: 24 часа