Събота, 27 Апр 2024
    
Поморие

Днес се навършват 146 години от освобождението на Поморие

  07.02.2024 13:27  
Днес се навършват 146 години от освобождението на Поморие

Днес, на 7-и февруари, се навършват 146 години от освобождението на Анхиало. Поморие /Анхиало/ е един от последните градове, попаднали под османска власт през 1453  г., и е един последните, които завоюват свободата си.

В този свят за града ни ден свеждаме глави пред паметта и подвига на героите, вплели живота си в националното освободително движение. В центъра на Поморие беше отслужен благодарствен молебен от протойерей Борис Георгиев, а Анелия Григорова – уредник в Исторически музей – Поморие изнесе слово за празника.

Поздрав към всички поднесоха и даровитите деца от Средно училище „Иван Вазов“ – вокална група „Щурче“ с ръководител госпожа Елена Коева и вокална група „Таланти“ с ръководител госпожа Светлана Вълкова.

Пред лика на Левски и пред паметните плочи на участниците в освободителните борби бяха поднесени венци и цветя. На церемонията присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, общински съветници, общественици и представители на местните читалища и учебни заведения.