Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Обсъждат „Предизвикателствата пред читалищата днес“ в Бургас

  05.02.2024 17:39  
Обсъждат „Предизвикателствата пред читалищата днес“ в Бургас

Регионален експертно консултативен информационен център „Читалища“ организира семинар на тема: „Предизвикателствата пред читалищата днес“. Той ще се проведе на 16.02.2024 г., от 10:30 часа, в зала "Петя Дубарова", етаж 1, Културен център „Морско казино“. Основен лектор ще е изпълнителният директор на Фондация „Народни читалища“ и бивш зам.-министър на културата с ресор „Читалища“ – г-н Юрий Вълковски.

В събитието ще участват също представители на Община Бургас. Междувременно кметът Димитър Николов пое ангажимент през следващите 4 години да бъдат обновени десет и повече бургаски читалища. По време на срещата ще стане въпрос и за тях.

Основни акценти на семинара:

* Одобряване от Министерския съвет и внасяне в Народното събрание на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за народните читалища;

* Създаване на национална програма за обновяване на сградния фонд и сценична механизация и техническо оборудване на читалища и възвръщането на ролята им като уникални средища за културни, образователни и други мероприятия.

Теми на дискусия от широкия кръг представители на читалищните деятели в Област Бургас ще бъдат:

* Подкрепа за читалищната общност сама да създаде стандарти за читалищната дейност, в нейното многообразие от любителското творчество до краеведските дейности;

* Анализ на механизма на финансиране;

* Обмяна на опит, стимулиране на иновациите чрез успешни примери;

* Популяризиране на добрите читалищни примери.

Модератори на бургаското събитие ще бъдат ст. експерт Велислава Биволарова и ст. експерт Калина Кунева.

Срещите са съгласувани с Комисията по култура и медии в Народното събрание и Министерство на културата.

 

 

.