Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Напусна ни директорът на Драматичен театър „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов

  03.02.2024 17:31  
Напусна ни директорът на Драматичен театър „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов

На 63-годишна възраст е починал директорът на бургаския Драматичен театър „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов. Това съобщиха негови близки и колеги. Причината за кончината му е неясна.

Той е роден на 25 януари 1961 г. в гр. Плевен.

Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” специалност театрална режисура през 1985 г.
След дипломирането си започва работа в Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен, като режисьор, а за периода 1987 – 1988 г. е и негов директор. След това работи в Театър „София” (1988-1990 г.). От 1990г. до 1993 г. е директор на МГТ „Зад канала”. От 1998 г. до днес работи в Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас отначало като режисьор, а впоследствие поема и неговото ръководство.

На сцената на Драматичен театър „Адриана Будевска” създава едни от най-запомнящите се спектакли – „Кралят умира” от Йонеско, „Смъртта на търговският пътник” от Артър Милър с участието на Йосиф Сърчаджиев, „Бащата” от Стриндберг, „Двамата веронци” и „Както ви харесва” на Шекспир, „Чичовци” по Иван Вазов, „Големанов” от Ст.Л. Костов, „Когато гръм удари” от П. К. Яворов и много други.

Поставил е над 120 спектакъла на почти всички театрални сцени в България. Често е канен за постановки и в Русия, в градовете  Москва, Санкт Петербург и Саратов.

През 1999 г. поставя началото на Международния театрален фестивал „На брега”, който през годините се превръща в една от емблемите на културния живот в Бургас. В различните издания на фестивала гостуват едни от най-изтъкнатите имена в сферата на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския театър са представени култови театрални спектакли. Всичко това превръща фестивала в едно от най-очакваните есенни събития в Бургас.

 

Екипът на „Черноморски фар“ изказва съболезнования на семейството му!