Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Любопитно

Пантерата Калил влезе в семейството на ЛУКОЙЛ

  01.02.2024 11:52  
Пантерата Калил влезе в семейството на ЛУКОЙЛ

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД осинови пантерата Калил от Зоопарк Бургас.

На 31 януари 2024 г. Директорът на Зоопарк Бургас г-н Кръстьо Дъбов връчи на Председателя на Управителния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ сертификат за осиновяване на един от най-екзотичните обитатели на зоопарка. Калил, чието име на арабски език означава приятел, е индийски леопард (Panthera pardus fusca) с красив черен цвят, като този вид е известен повече като „пантера“. В Зоопарк Бургас пристига от приятелска зоологическа градина в Европа на тримесечна възраст и с тегло от около 4 кг. Малкото черно коте започва да се социализира в дома на семейство Дъбови, под чиито грижи бързо се превръща в красива, грациозна пантера.

Днес Калил е на 9 месеца и тежи около 70 килограма. Живее в зоопарка и обича да играе и релаксира на специалните лежанки и люлки от дебели корабни въжета. Любимата му храна е червено месо, пилешко, заешко и свински ребърца. Всичко това получава в сурово състояние, като оттам си набавя всички необходими витамини и минерали. Подкрепата, получена от бургаската рафинерия, ще спомогне за осигуряването на неговото здравословно и разнообразно хранене.

В близките месеци ще бъде изградено специално просторно заграждение, в което ще има място и за бъдещата съпруга на Калил, която в момента се издирва в европейските зоопаркове.