Сряда, 01 Май 2024
    
Поморие

Посетителски център „Поморийско езеро“ ви кани на безплатно посещение. Вижте кога

  31.01.2024 16:35  
Посетителски център „Поморийско езеро“ ви кани на безплатно посещение. Вижте кога

Световният ден на влажните зони се отбелязва на 2 февруари и по този повод екипът на Посетителски център „Поморийско езеро“ има удоволствието да покани жители и гости на Поморие, за да научат интересни факти по темата и да се запознаят с обитателите на езерото.

През 1971 година в иранския град Рамсар е подписана „Конвенцията за влажните зони“. Рамсарската конвенция е първият и единствен до днес международен договор за опазване и устойчиво ползване на природните ресурси на влажните зони. В България Рамсарската конвенция влиза в сила от 1976 година на 26 януари.

Влажните зони в световен мащаб изчезват много по-бързо от горите. Ние трябва да полагаме грижи по опазването на тези ценни местообитания, защото те са безценен източник на вода, обогатяват подпочвените води, защитават от наводнения и бури и съхраняват бреговата ивица. Влажните зони са важни не само за биоразнообразието, но и за адаптирането към промените в климата и наличието на прясна вода.

Поморийско езеро е част от най – важния комплекс от влажни зони по нашето Черноморие. Езерото е причислено към Рамсарската конвенция от 2002 година. То има голямо значение за Европа, защото има много рядък тип екосистема – тук могат да се наблюдават 40% от всички европейски видове птици. В езерото се срещат предимно птици от семейство Дъждосвирцови – рибарки, саблеклюни, кокилобегачи и други видове водолюбиви птици. Много от тези птици са редки и застрашени видове. Пресушаването на влажните зони заплашва оцеляването на тези типични обитатели.

През последните години всяка зима се любуваме на екзотичното розово фламинго, както и на други видове, които идват в езерото от Северна Европа, за да презимуват при нас. Заповядайте в Посетителски център „Поморийско езеро“, за да наблюдавате тези красиви птици на 02.02.2024 г. / петък/ от 8.00 – 15.00 ч.

Входът ще е безплатен.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС: Никога няма да работим с проруска партия
  31.01.2024 16:53      

Ние не участваме в изпълнителната власт, няма да участваме и нямаме желание, така че не са към на