Четвъртък, 09 Май 2024
    
Созопол

Тихомир Янакиев: Бюджетът на община Созопол е оптимистичен, клонящ към реалното

  31.01.2024 15:37  
Тихомир Янакиев: Бюджетът на община Созопол е оптимистичен, клонящ към реалното

Залата на кино-видео клуба не можа да побере всички, желаещи да присъстват на обсъждането на проекто-бюджета на община Созопол за 2024г.

Рамката тази година е по-висока от тази за 2023г. – 38 100 000 лв.

„Бюджетът е реалистичен, но при условие, че имаме добър контрол върху събираемостта и върху разходите. В противен случай няма да го изпълним“, каза кметът Тихомир Янакиев.

„Приходите от местни дейности са 24 950 000 лева. Те обезпечават разходите за местни дейности на стойност 22 729 000 лева. Дофинансирането е малко над 2 млн. Държавното финансиране е в размер на над 13 млн.

Тази година има увеличение на субсидиите с 1,5 млн.лв.  Преходният остатък е в размер на 3 496 000 лева.

„В бюджета са предвидени средства от приходен остатък от миналата година, които ще използваме, но държавата повече няма да толерира това. Всички субсидии, които са отпуснати от нея, трябва да се разходват в годината, в която са предоставени на общините“,  уточни кметът.

Данъчните приходи са в размер на 10 916 000 лева, а неданъчните 12 815 000 лв.

„Разходите на общината растат. Държавата увеличи минималната работна заплата с 20% и се налага да търсим повече приходоизточници, без да вдигаме данъците върху имотите. Не допускаме просрочени взимания, въпреки, че банките, към които изплащаме дълга на общината, вдигнаха лихвите. До сега плащахме по 35 хил. лв., сега са 93 хил.лв.  А главницата е 2 млн. лв.“, каза Тихомир Янакиев.

Инвестиционната програма на община Созопол за тази година е 5 602 663 лева.

За изграждането на моста над река Равадинска ще бъдат заделени 549 хил. лв.

Спечелен е проект с европейско финансиране за ремонт на сградата на Община Созопол, който е на стойност 1,5 млн. евро. 900 хил. лева са заделени за ремонт на градския парк в новия град – т.нар. „Магарешки парк“.

„Политиката, която ще водим този мандат е да задоволяваме базовите нужди на хората в малките населени места, защото голяма част от тях нямат канализация, а живеят в 21 век. 148 хил.лв са предвидени за изграждане на канализационна мрежа в село Атия, ще се изгражда и канализационна мрежа в селата Росен и Зидарово. Предвидено е още и изграждането на пътища между селата, уточни кметът.

Той обясни, че в бюджета са включени средства за подготвяне на техническата част на няколко проекта, за да може общината да е готова с тях и да кандидатства веднага, щом се отвори програма за финансиране.

Бюджетът на община Созопол да бъде гласуван на 16 февруари.

 


Анкета

Мнения

Мнения
 Делян Пеевски-Една година след опустошителното земетресение в  Турция и Сирия: Помним вашата болка, само заедно можем да преодоляваме бедите и предизвикателствата
  06.02.2024 16:51      

Една година след опустошителното земетресение не сме забравили болката  от загубата на десет