Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Имат ли почва турбо кръговите кръстовища в Бургас?

  30.01.2024 11:57  
Имат ли почва турбо кръговите кръстовища в Бургас?

Георги РУСИНОВ

 

Имат ли почва турбо кръговите кръстовища в Бургас? Този въпрос се повдигна по време на дебата за докладната, касаеща изграждането на кръгово на кръстовището на улиците „Никола Петков“ и „Димитър Димов“.

Мариела Кирова от групата на КОД/БВ предложи на администрацията да помисли за изграждане на турбо кръгови кръстовища.

„Адмирации за действията, които са предприети за този участък, тъй като в момента там през лятото е доста натоварено и рисково. Може да се помисли за турбо кръгови кръстовища каквито има по света. Те до голяма степен предотвратяват престрояванията, отнеманията на предимство и катастрофите заради тях“, каза тя.

Какво представлява то?

Тези пътни възли се различават от другите многолентови кръгови кръстовища с повдигнати разделителни линии. Движението им е организирано така, че автомобилите да не се престрояват. Шофьорите вземат необходимата лента на входа на кръговото и след като се движат около кръга, се озовават на правилния изход. Подобни съоръжения тепърва се въвеждат в щата Калифорния. В Европа подобни има в Нидерландия.

Кметът Димитър Николов възприе предложението като вносител на докладната и обеща, че ще държи общинските съветници в течение.

Председателят на Транспортната комисия Евелина Михалева също коментира, че неведнъж е заявявал, че е привърженик на кръговите движения, защото намалят скоростта и регулират трафика.

„Поздравявам общината, че следва тази програма за премахване на светофарите, където се образуват задръствания“, каза тя.

Кметът отговори:

„Ние гледаме стриктно вашите наставления на Транспортната комисия. Администрацията върви след вас“.