Четвъртък, 25 Апр 2024
    
Бургас Мнения

Михаил Хаджиянев: Правилникът за работа на Общински съвет ще е по-добър от стария

  25.01.2024 14:30  
Михаил Хаджиянев: Правилникът за работа на Общински съвет ще е по-добър от стария

Георги РУСИНОВ

 

Правилникът за работа на Общински съвет – Бургас е сред най-обсъжданите докладни в заседанията на постоянните комисии. Към него са постъпили доста предложения, които са отразени в документа. Според председателя на местния парламент Михаил Хаджиянев новият правилник със сигурност ще е по-добър от предходния, по който работят и до момента избирателите на бургазлии.

Една от съществените промени, която е съобразена с искания на някои от общинските съветници е група да се образува от четирима души. Досега минимумът беше петима.

„Друга важна промяна това е, че увеличихме броят на членовете в комисии да бъдат 7 или 9“, коментира пред „Черноморски фар“ Хаджиянев.

Той добави, че математически няма как всяка комисия да е от 9 души, тъй като всеки съветник може да членува максимум в три.

„Според мен това увеличение в такъв случай ще е само за конкретни комисии, където има повече работа и има колеги, които изявяват желание да се включат допълнително“, поясни председателят на Общински съвет – Бургас.

Съобразени в новия правилник са и промени настъпили в ЗМСМА (Закон за местното самоуправление и местната администрация).

„Във всеки случай настоящият правилник ще е по-добър от предходния, като разбира се, той остава отворен за промени от практическа гледна точка, ще видим какво още може да се направи, за да е по-добра работата на Общинския съвет“, каза Хаджиянев.

Нов момент в работата на местния парламент е и че заседанията на постоянните комисии вече ще се излъчват в реално време чрез видео и аудио предаване. Председателят на Общински съвет – Бургас припомни, че и преди е имало видео излъчване по време на ковид пандемията.

„Имаме един отлагателен срок, съобразно закона, защото трябва чисто технически да оформим нещата. Предвиждаме още една камера да бъде поставена. Може би в рамките на един-два месеца ще сме готови. Много преди дадената от закона рамка. Тук ще използвам повода да кажа нещо важно. Общински съвет – Бургас е оценен като най-прозрачна институция в цялата страна. Всичко, което може да се извади на показ, цялата кореспонденция, видеозаписи от заседанията са на сайта. Така, че ние отдавна сме предприели действията, които в момента в закона ги залагат. Всеки гражданин може да присъства на комисия, стига това да не пречи на работата. Те и участват – и представителите на браншови организации, и заинтересовани лица“, уточни той.

При отсъствие на общински съветник, без уважителна причина, ще се налага глоба от 100 лева. Хаджиянев обясни, че вече дори има санкционирани негови колеги.

„Ако не се участва в седем гласувания и повече също се налага санкция. Ако отсъства от редовно заседание възнаграждението се намалява с 1/3“, каза още той.

Възнагражденията на избраниците на бургазлии остават същите. Тук промяна няма.

„Очевидно въпросът е щекотлив за обществото, но може да стане политическа залъгалка, ако се внася всеки 6 месеца, или всяка година. Възнаграждението на някой може да му се струва високо, но аз гарантирам, че работата, която извършват общинските съветници в досегашния мандат, отговаря на него“, заяви председателят на местния парламент.

Аргументира тезата си със следното:

„На прага сме на седмо заседание. Мандатът ни започна на 13 ноември. Имаме два месеца и половина работа. За това време сме направили 7 заседания, 6 от тях с участие на комисии, всеки съветник участва в по 3 комисии – значи той е участвал в 18 заседания на комисиите и 7 заседания на общински съвет. Участието в комисии обаче изискват една солидна подготовка по докладни. Една комисия разглежда между 5 и 12 докладни. Освен тях се разглеждат и сигнали и писма от граждани. Цялата тази информация е входирана предварително и всички общински съветници трябва да се запознаят с нея. Да търсят експертни знания там, където е необходимо. Та ако заседанието на една комисия е 1 час, то подготовката за него е 2-3 часа. Освен в комисии и сесии, общинските съветници изпълняват и много работа като срещи с избиратели, посещават на място проблемни места, общински предприятия. Правят се много работни срещи и кръгли маси. Например Транспортната комисия прави вече 2 кръгли маси от изключително значение. Едната среща беше свързана с електрическите тротинетки, където направихме много сериозна подготовка за решения. Втората среща бе с представители на таксиметровия бранш. Друга комисия, която работи много сериозно е тази по Обществен ред и сигурност. Тя организира кръгла маса с представителите на изпълнителната власт, органите на полицията и жандармерията, която касае някои проблеми, свързани с движението, училищата, нашите деца, с превенцията на наркотици и алкохол. Трябва да изтъкна и много сериозната работа, която се извършва в комисията по Правни въпроси. Съставът й е изключително силен. Всички докладни минават през нея, а това са между 70 и 80 докладни на сесия“.

Според Хаджиянев със сигурност има още какво да се желае по правилника, но бил добър. Той дори смята, че работата по него е трябва да бъде поне една година, за да се прецизира абсолютно всичко.

„Всички Общински съвети го правят още на първо заседание. Ние все пак изчакахме да започнем да работим, за да го направим по-добър. Работим много интензивно“, завърши той.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски с въпроси към Сарафов и службите за градинаря на Рашков
  24.01.2024 14:17      

Прокуратурата трябва да започне да съобщава какво прави. Нали има нов подход. Имахме мракобесен г