Неделя, 21 Апр 2024
    
Мнения

Юркюш Бейсимова – старша акушерка в УМБАЛ „Дева Мария“: За мен е важно родилките да си спомнят с любов за раждането

  21.01.2024 15:18  
Юркюш Бейсимова – старша акушерка в УМБАЛ „Дева Мария“: За мен е важно родилките да си спомнят с любов за раждането

Интервю на Силвия Шатърова

 

– Г-жо Бейсимова, колко бебета сте изродили в практиката си?

– На 37 години съм и имам 13 години трудов стаж като акушерка. За това време можете да си представите колко раждания съм водила, но истината е, че никога не съм си поставяла за цел да ги броя. За мен статистиката не е важна. Това, което е важно, е моите родилки – а аз наистина ги чувствам мои – да си спомнят с любов за момента на раждането си и правя всичко възможно това да се случва. Мисля, че ролята на акушерката не е само да изроди професионално една жена, но и да ѝ даде спокойствие и кураж, че ще се справи по най-добрия начин.

– Кое е най-трудното раждане в практиката Ви?

– Най-трудното раждане, останало в спомените ми, се случи по време на едно нощно дежурство. След раждането на едно едро бебче се получи проблем с матката, но благодарение на бързата, адекватна и професионална реакция от страна на екипа в университетска болница „Дева Мария“ ситуацията бе овладяна.

– Има ли кръстени на Вас деца?

– Въпреки че името ми е доста сложно и не се среща често, имам няколко бебета, които го носят.

– На все по-голяма възраст ли ражда българката и кои са причините?

– Възрастовата граница за раждане се увеличава с всяка изминала година. Една от причините е, че в съвременния свят жените искат първо да се утвърдят в кариерата си, а след това да се отдадат на майчинството. Възможно е да има и страх да се поеме отговорност, защото крачката наистина е най-важната в живота и променя ежедневието, с което си свикнал. Не можем да подминем и незадоволителното здравословно състояние, което все по-често се случва сред подрастващите. Използвам момента да напомня на момичетата да не пропускат годишните си профилактични прегледи при гинеколог, за да могат да запазят репродуктивното си здраве достатъчно дълго.

– Какво се предпочита – раждане по естествен път или цезарово сечение?

– От години се води дебат кое е по-добре- естественото раждане или цезаровото сечение. Страхът от болката, слабата информираност какво ги очаква при естествено раждане, липсата на увереност принуждават все повече майки да избират оперативното раждане. Трябва да се даде гласност на предимствата на естественото раждане и ние се опитваме да го направим. И все пак бременност и раждане е индивидуално за всяка жена и изборът трябва да бъде неин, съгласуван със специалиста, който следи бременността. Трябва да има все повече училища за бременни, които да промотират естественото раждане и да отговарят на въпросите на бременните, за да могат да се чувстват уверени, че ще се справят.

– Авторитет ли е акушерката днес?

– Винаги е било авторитетно да си акушерка. Момичетата ни спират по улиците години след раждането си, за да споделят спомени. Няма как това да не ни стопля сърцата.

Акушерската професия е много трудна и отговорна, изисква знания и отдаденост и за съжаление напоследък виждам, че младите хора предпочитат по-малко отговорна работа с по-високо заплащане.

–Само от БГ-мама ли се информират бъдещите мами или се допитват до акушерки?

– Знам, че бременността поражда много въпроси и тревоги. Съветвам момичетата да следят собствения си майчински инстинкт. Да не изпадат в паника. Да се съветват с компетентни лица и да не вярват на всичко, прочетено в интернет. Бъдете максимално спокойни и се наслаждавайте на бременността и новороденото! Бъдете сигурни в себе си!

– Намирате ли за нормално тенденцията на някои майки да раждат у дома, без лекарска помощ?

– Това е в противоречие с добрата медицинска практика. Във всеки един момент едно нормално започнало раждане може да премине в патология. В домашни условия няма възможност за лекарска намеса и рискът за майката и бебето е неоправдан.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Михаил Ненов, зам.-кмет:   Най-впечатляващи са всички социални услуги, които предоставяме на нуждаещите се
  20.01.2024 13:40      

Михаил Ненов е филолог и учител по български език и литература, магистър по творческо