Събота, 20 Апр 2024
    
Бургас Мнения

Михаил Ненов, зам.-кмет: Най-впечатляващи са всички социални услуги, които предоставяме на нуждаещите се

  20.01.2024 13:40  
Михаил Ненов, зам.-кмет:   Най-впечатляващи са всички социални услуги, които предоставяме на нуждаещите се

Михаил Ненов е филолог и учител по български език и литература, магистър по творческо писане и докторант в катедра „Теория на литературата“ в „Св. Климент Охридски“. Владее английски език. Бил е хоноруван преподавател в „Св. Климент Охридски“, учител по БЕЛ в София, а от 2017 г. е директор на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас.

Има академични публикации и участия в научни конференции и семинари. Работи по редица проекти и програми в сферата на образованието, като Европейско първенство по дебати, НП „Изграждане на училищна STEM среда“, EU CodeWeek на Европейската комисия, Robotics Versus Bullying – RoBy Erasmus project, The Great Plant Hunt – Toyota Foundation for Environmental Education, Mission X – European Space Resource Office и др.

 

Интервю на Дона МИТЕВА

– Г-н Ненов, вие сте един от новите зам.-кметове на община Бургас. Лесно ли направихте своя избор – от директор на най-престижното в страната основно училище да станете зам. -кмет?

– Едно подобно решение неизменно се взема със смесени чувства. Не е тайна силната ми емоционална връзка с ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, в чието създаване участвах, като изградих цялостната му визия и идентифицирах всеки един от преподавателите, които я реализират. Това е един прекрасен екип, който чувствам като семейство.

От другата страна на везните поставих поканата на кмета на община Бургас г-н Димитър Николов, който ми отправи предизвикателството да впрегна силите си заедно с екипа му да подобряваме благосъстоянието на обществото. Когато вземам решения, винаги се водя от това коя кауза е по-голяма, така че изборът донякъде беше предначертан, въпреки болезнената раздяла с училището.

– Ресорът Ви е огромен – извън образованието, коя структура ви впечатли най-много и с какво?

– Може би най-впечатляващи са всички социални услуги, които предоставяме на нуждаещите се. Там работят невероятни специалисти, които влагат сърцатост и искрена обич в грижата за хората с увреждания, помагат им да развиват умения за живеене, като в същото време им дават възможност да се изявяват в областта на изкуството. Целият този труд се извършва дискретно, с уважение към отделната личност и с мисъл за индивидуалните потребности.

Огромна енергия имат и пенсионерските клубове, които са изключително активни и имат голям потенциал да заемат далеч по-значимо място в обществения живот, отколкото сега.

– Намерихте ли логичното общо между здравеопазване, социални дейности и образование? Могат ли да се затворят в един цикъл?

– Въпреки големия мащаб, ако погледнем същината на дейностите в ресора, общото между тях е именно благосъстоянието на хората, затова и можем да разглеждаме образованието, здравеопазването, социалните дейности и младежките политики като ресор „Благосъстояние“ – посветен на грижата и подобряването на качеството на живот на най-уязвимите ни съграждани: децата, хората с увреждания и възрастните. Именно посредством тази грижа може да се затвори цикълът, като се канализира енергията на участниците в подпомагане на другите. Започваме поредица от инициативи, в които пенсионери ще влизат в дневните центрове и защитените жилища за деца, за да им четат приказки, училищните клубове по изкуства ще правят представления за пенсионерските клубове – по този начин се развива социално-емоционалната интелигентност, създава се култура на взаимопомощ и отговорност за по-уязвимите от нас.

– Всеки от зам.-кметовете иска да има за ресора му повече средства и това е нормално. Та, в тази връзка има ли достатъчно средства при вас?

– По принцип това е така, но смятам, че Бургас представлява едно щастливо изключение, тъй като за г-н Николов този ресор е приоритет и никога не е пестил средства за реализирането на дейностите, които подобряват благосъстоянието на хората.

– От какво се нуждаят възрастните хора, които за много неща разчитат на Общината? „Забавачката за възрастни“ – иновация ли е?

- За огромно съжаление социалната и икономическата среда обричат българските пенсионери на изолация. Тяхната активност постепенно се ограничава и често стават затворници в собствените си домове, което на свой ред проправя пътя на депресията, деменцията и сърдечно-съдовите заболявания. Отнема им се умението да се радват на живота.

Ето защо усилията на социалните проекти на Община Бургас, насочени към възрастните, са свързани с тяхната ресоциализация. Вече споменах пенсионерските клубове, предназначени за срещи, разговори и творческа дейност. От своя страна, услугите по домовете дават шанс на възрастните хора, които са трудноподвижни, да получат не само храна, но и човешка топлина. Нашите социални работници и доброволци разговарят с тях, учат ги как да използват мобилните си телефони, пазаруват им и организират т. нар. „Социално кафене“ и тържества за тях по различни поводи.

Най-новата услуга „Грижовник“ е насочена към хората с деменция и има за цел да осигури онази комуникация и позитивна социална среда, която да забави напредъка на заболяването. В услугата ще работят квалифицирани психолози, които ще прилагат съвременни техники за противодействие на деменцията посредством трениране на паметта, игрови ситуации и т.н.

– Да минем на другия полюс – за младите Бургас е и отново става столица на престижни състезания – кое от тях се очаква да е „черешката на тортата“, ако може така да се каже.

В годините назад Бургас е бил домакин на редица престижни състезания и форуми, като най-пресният пример за това е миналогодишното домакинство на Европейското първенство по дебати, когато града ни посетиха 560 студенти от най-елитните университети в Европа.

Тази година искаме да превърнем домакинството на престижни международни изяви в устойчива тенденция, като по този начин да привличаме талантите в областта на иновативните индустрии и в същото време даваме поле за изява на българските ученици и студенти.

Първото голямо събитие, което предстои да се проведе през април, е националният финал на най-голямото международно състезание по роботика First Lego League, в което 27 отбора от 17 населени места в страната ще демонстрират уменията си за дизайн и програмиране на роботи, а победителят ще получи възможност да се състезава на световния финал в САЩ.

Следващото международно състезание, на което ще бъдем домакини през юни, е Horizon Grand Prix, което е посветено на конструирането и управлението на модели на водородни автомобили. Както знаете, водородът е горивото на бъдещето, затова е важно младите инженери и изобретатели да изследват потенциалното му приложение. И в този случай класиралият се на първо място отбор ще представя страната ни на финал в САЩ.

Най-мащабният форум в тази поредица е международният финал на първото издание на олимпиадата по изкуствен интелект, който ще се проведе през август. Тогава очакваме около 150 изявени млади иноватори от цял свят да премерят сили в програмирането и приложението на революционната технология. Олимпиадата ще бъде съпътствана и от международна конференция, която ще набележи тенденциите в развитието на ИИ и в неговото приложение в ежедневието.

По този начин, както виждате, на всеки два месеца Бургас ще става столица на модерното знание, привличайки не само най-новите технологии, но и най-ярките таланти в съответната област. Това е един нов вид състезателен интелектуален туризъм, който крие голям потенциал за развитието на града.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски алармира за голям скандал и обяви: Застрашена е националната ни сигурност
  19.01.2024 13:55      

Това каза в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, след като