Събота, 20 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Парамедици, фелдшери и акушерки ще имат право да работят по плажовете

  20.01.2024 10:51  
Парамедици, фелдшери и акушерки ще имат право да работят по плажовете

Парамедици, фелдшери и акушерки ще имат право да работят в медицинските екипи, които обслужват плажовете по морето и басейните за обществено ползване у нас, предаде БНР, позовавайки се на проект на нова наредба за водноспасителната дейност, публикуван за обсъждане. Сегашната наредба действа от 1996 година.

Медицински пункт или подвижен реанимационен екип ще се изисква за най-малките плажове по морето с дължина до 200 метра. Стопаните им ще бъдат задължени да осигурят и подходящ транспорт за медиците от подвижните екипи, а в тях ще могат да работят не само лекари и медицински сестри, но и фелдшери и акушерки, преминали през обучение по лечение на спешни състояния, както и парамедици, обучени да оказват първа помощ при водни и други животозастрашаващи инциденти. Парамедиците няма да имат право да действат самостоятелно.

Колкото до подготовката на водните спасители, те ще могат да се обучават не само от Българския Червен кръст, но и от други организации, ако разполагат със специалисти по водно спасяване и лекари-анестезиолози или спешни медици. Променя се времевият диапазон, в който ще има осигурена водно-спасителна дейност по обектите. Ще започва в 9.00 часа и ще продължава до 18.30 часа.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Михаил Ненов, зам.-кмет:   Най-впечатляващи са всички социални услуги, които предоставяме на нуждаещите се
  20.01.2024 13:40      

Михаил Ненов е филолог и учител по български език и литература, магистър по творческо