Петък, 19 Апр 2024
    
Бургас Крими

Двама от четиримата бивши гранични полицаи са издирвани от Турция чрез Интерпол

  18.01.2024 14:04  
Двама от четиримата бивши гранични полицаи са издирвани от Турция чрез Интерпол

Във връзка с високия обществен интерес по казус с български граждани (бивши гранични полицаи) в Република Турция, Върховната прокуратура предоставя следната информация:

В отдел „Международен“ при Върховна прокуратура е получена информация от Дирекция „Международно и оперативно сътрудничество“-МВР, че към момента по искане на турските власти за издирване с „Червен бюлетин“ на Интерпол са обявени двама български граждани. 

Искането е по дело за смъртта на турския гражданин Я.Е. на 17.04.2008 г., настъпила при проверка на турски плавателен съд в българските териториални води на Черно море. Съдебното дирене се води в съда в гр. Къркларели, Република Турция, за съучастие в убийство.  

По повод публикации в медиите, че по случая са обявени за издирване четирима бивши български граничари, Върховна прокуратура уточнява, че към момента за двама от тях не е получена официална информация да се издирват чрез Интерпол.

Относно смъртта на турския гражданин Я.Е., българските власти са провели всеобхватно и пълно разследване. Заключението на Военно-окръжна прокуратура-Сливен, потвърдено и от Военен съд-Сливен, е, че в случая няма извършено престъпление от страна на българските граждани. 

Още през декември 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решение по дело, образувано от наследниците на починалия турски гражданин. Съдът в Страсбург прие, че случаят касае настъпване на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и че българските гранични полицаи не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

Върховна прокуратура уточнява, че при евентуално постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ), то същата не подлежи на изпълнение, тъй като според националното законодателство страната ни не екстрадира свои граждани в държави извън Европейския съюз.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов за областния управител:  Ще помогне много, ако вместо да се оправдава, проверява и връща – да разреши един проблем
  18.01.2024 14:02      

„Аз съм работил с много областни управители от различни политически партии. Всеки се е опит