Петък, 19 Апр 2024
    
Бургас

Всеки лев от „Бюджет 2024“ на Бургас влиза в битка с демографската криза

  18.01.2024 12:59  
Всеки лев от „Бюджет 2024“ на Бургас влиза в битка с демографската криза
Кметът Димитър Николов представи рамката на проектобюджета заедно със своите заместници
  Тодор Ставрев

Отличник. Общината встъпва в новата финансова година с рекорден преходен остатък

 

Силвия Шатърова

 

Всеки лев от бюджета за 2024 година на Община Бургас е насочен към битката с демографската криза. На това е подчинен той. „Това е сериозен проблем, който залегна в предизборната ми програма и на който местната власт трябва да обръща внимание. Повече пари за заложени за младите хора, за децата, образованието и подобряване на градската среда и инвестициите в града, както и запазване здравето на възрастните хора. Активна промоция на бранд „Бургас“. Това е отговорът на демографската криза“, заяви кметът Димитър Николов.

Рамката на проектобюджета за тази година е от 505 млн. лева. Като материята е динамична, възможни са корекции и в Общински съвет. „Надяваме се той да бъде приет“, допълни кметът Николов. С 54% са завишени средствата за социални дейности, с 12,3% за образование, с 20% – парите за инвитро програмите, със 17% е завишена сумата, която се отпуска за раждане на едно дете. „Фокусът и през тази година отново е обърнат към профилактика на децата по различни програми. С 18% са увеличени парите по програмата за успели студенти, за домакинства на международни ученически олимпиади. Ще започне изграждането на нови училища в Сарафово, Крайморие, нов корпус на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, каза още кметът Димитър Николов.

Освен основния проект, свързан с изграждането на детска болница, през тази година е предвидено изграждане на нов корпус-поликлиника на Белодробната болница, основен ремонт на Денталния център. Ще бъдат обновени сградите на 12 читалища, проектиране на ново читалище за нуждите на съществуващото „Св. св. Кирил и Методий“, ремонтирани ще бъдат кметствата на няколко села, ще започне реставрация на всички скулптури в Морската градина.

Силна рамка на проектобюджета, влизаме в годината с рекорден преходен остатък от 35 млн. лева. Проектът е балансиран не само финансово, но и между средствата, отделени за център и периферия“, заяви заместник-кметът по финанси Станимир Апостолов.

През тази година единствено с 30% ще бъде завишена такса смет. Очакваме до края на годината държавата да излезе с нова методика, с която ще се прилага новата европейска директива – „замърсителят плаща“. Това ще повиши такса смет за физически лица, по-голямата част от отпадъците се формират от тях. В момента тежестта пада на юридическите лица, коментира още Димитър Николов.

В Бургас ще започне активна кампания за разделно събиране на отпадъци и събиране на хранителните отпадъци, които ще бъдат насочени към анаеробна инсталация. Пилотно ще започне събирането в „Зорница“. Ще бъдат обхванати ресторанти, питейни заведения, борси, където се изхвърлят развалени храни.

„След „Зорница“ ще продължим с целия град“, заяви кметът Димитър Николов.

 

Инфраструктура -ремонт на улици и изграждане на обхода за „Меден рудник“

 

„До края на февруари се очаква да бъде внесен техническият проект на Южния обход на „Меден рудник“, стана ясно по думите на заместник-кмета по строителство инж. Чанка Коралска, който се съгласува с АПИ, а след изграждането му ще бъде предоставен на държавата. Паралелно с автомобилното трасе ще има велоалея, която да свърже съществуващата до местността Пода, амбицията е да има велоалея до парк „Росенец“ и дори до Созопол в бъдеще. За отпушване на трафика е предвидено да започне и строителството на двете кръгови на бул. „Захарий Стоянов“, които бяха гласувани през миналата година от Общинския съвет.

Ще продължи реконструкцията на улиците „Индустриална“ и „Одрин“, както и започва ремонт на ключовите улици във „Възраждане“ – „Патриарх Евтимий“, „Дебелт“, „Гладстон“, „Ивайло“, както и в ЦГЧ – „Оборище“, „Д-р Нидер“.

Започва изграждане на нов етажен паркинг в „Зорница“ под бъдещата детска болница.

Ще бъде изградена довеждащата инфраструктура на новия квартал „Хоризонт“ в посока Пети километър, където е предвидено проектиране на студентско градче.

Започва проектиране на нова индустриална зона в 12-км на площ от 300 дка, ще продължи да се работи по довеждащата инфраструктура на индустриалната зона „Юг“.

„Трябва да наваксаме загубите за две години и да стартират всички проекти“, допълни заместник-кметът инж. Чанка Коралска. Ще бъде подменено уличното осветление в Крайморие, Сарафово, Горно Езерово. 60 са проектите, които чакат одобрение по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“.

Увеличена е финансовата рамка и в ресор „Спорт“. Целта е да се превърнем в спортно-туристически център на България. Ние сме отличник по спортни бази“, заяви заместник-кметът по спорт Манол Тодоров. През тази година се предвидени няколко големи спортни събития, които ще бъдат извън активния летен туристически сезон“, каза заместник-кметът по спорт Манол Тодоров.

„Подкрепа за благосъстоянието на гражданите. Към това са насочени дейностите в моя ресор. Предвиждаме различни подкрепящи програми както за учениците, така и за учителите. Акценти в здравеопазването ще са превенцията и привличането на медицински специалисти. Значително се повишава финансирането на грижата за най-уязвимите“, коментира зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Михаил Ненов.

(вижте повече в интервюто на стр. 15)

С оглед на голямата тема – битка с демографската криза, в Общината има и нова дирекция „Демография“, която се оглавява от Мария Куманова.

„Аз мога да кажа, че тази година ще имаме и повече пари за култура. Това ще ни позволи да задържим и развием позициите на Бургас като лидер в национален план. Сред акцентите в програмата са ремонтите на над 10 читалища, съхраняването и обезопасяването на скулптурния парк на града“, каза от своя страна зам.-кметът по култура Диана Саватева.

Общественото обсъждане на проектобюджета е в сряда в Културен дом НХК.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов за областния управител:  Ще помогне много, ако вместо да се оправдава, проверява и връща – да разреши един проблем
  18.01.2024 14:02      

„Аз съм работил с много областни управители от различни политически партии. Всеки се е опит