Четвъртък, 18 Апр 2024
    
Бургас Крими

Турция издирва наши граничари чрез Интерпол! Ще ги екстрадират ли

  18.01.2024 08:31  
Турция издирва наши граничари чрез Интерпол! Ще ги екстрадират ли

Турската страна иска екстрадирането на четирима български граничари, обвинени в убийство в югозападната ни съседка. Това стана ясно след вчерашно заседание на съда в град Къркларели.

Решението на магистратите е да продължат процедурата по издаване на червена бюлетина на Интерпол за четиримата ни сънародници.

Случаят е от април 2008 г. Тогава близо до Резово турски бракониер е прострелян смъртоносно при улов на риба. Заключенията на българския съд са за самоотбрана и нещастен случай. Всички граничари, някои от които вече не са в системата на „Гранична полиция” бяха оправдани на няколко инстанции. В момента се води дело за тежко умишлено престъпление, заведено от близки на починалия в Наказателния съд в Къркларели.

„Темата  с червената бюлетина не стои от вчера на дневен ред. Искането е факт от последните две-три години. Заседанията по делото в Турция се отлагат, защото ние не се явяваме по тях”, обясни пред Нова телевизия бившият граничен полицай Николай Костов.

По думите му  16 години е много време. „Безпокойството и неудобството за близките ни и за нас безспорно са големи”, посочи той.

Бившите граничари споделят, че все още няма официална информация по искането на Турция, но са притеснени, че за пореден път започват битката за справедливост.

"На мен не ми е известно. Официално нищо не ми е казано. Аз няма как да проверя. Нещата не са променени. Информацията е, че потвърждават искането, защото искането за издаването на тези червени бюлетини не е от вчера, то е от няколко години. В периода на това време за водени заседания по това дело и то е отлагано в хода на времето. Това е поредното подобно отлагане", каза още Николай Костов пред БНТ.

Вече 16 години той, Михаил Цонков, Николай Петков и Живко Петков не напускат страната ни, тъй като въпреки оправдателните присъди на няколко инстанции, делото в Турция продължава.

"16 години е период от време, който няма как да не се отрази в живота на човека по един или друг начин. Поглеждайки се в огледалото, няма за какво да се притесняваме, защото сме отишли там да свършим това, за което държавата ни е пратила и за което ни е плащала. Направили сме всичко възможно да пазим здравето и живота на нарушителите на държавната граница, каквито бяха тези турски граждани. Случилото се е вследствие на нещастен, нелеп, случаен инцидент, който нито можеш да го планираш, нито можеш да го управляваш", каза още Костов.

От вътрешното министерство в София заявиха, че "България ще се възползва от всички правни механизми, за да защити своите граждани".


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов за областния управител:  Ще помогне много, ако вместо да се оправдава, проверява и връща – да разреши един проблем
  18.01.2024 14:02      

„Аз съм работил с много областни управители от различни политически партии. Всеки се е опит