Сряда, 17 Апр 2024
    
Бургас

Студентка от Мароко ще учи медицина в Университет „Проф.д-р Асен Златаров“

  17.01.2024 12:02  
 Студентка от Мароко ще учи медицина в Университет „Проф.д-р Асен Златаров“

Бургаският държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще посрещне първата си студентка от Кралство Мароко, която ще се присъедини към англоезичната група бъдещи лекари във висшето училище. В момента младата дама учи в Украйна, а от втория семестър ще продължи в България.

Ректорът на университета проф. д-р Христо Бозов участва в академична делегация в столицата на Мароко – Рабат, където беше открит "Информационен център за висше образование в България". Офисът за привличане на студенти в България беше открит от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. 

Студентката от Мароко е проявила интерес към Бургаския университет, а в Рабат проф. Бозов се е срещнал с нея и родителите й, на които разказал за отличните възможности, които дава висшето училище и града.

Като част от делегацията проф. Бозов се срещна и с Генералния секретар на Министерството на висшето образование, научните изследвания и професионалното обучение в Мароко Мохамед Халфауи, където двете страни успяха да обменят идеи, контакти и да набележат основни цели, по които да вървят. В срещата участваха и директори на дирекции към мароканското министерство. Проф. Бозов проведе среща и с Мохамед Тахири, директор на отдела за висше образование и педагогическо развитие към ресорното министерство.

Това не е първо посещение на проф. Бозов в Кралство Мароко. През миналата година той отново имаше среща с Генералния секретар на Министерството на висшето образование, научните изследвания и професионалното обучение във връзка с двустранно сътрудничество. Тогава представители на Бургаския университет посетиха най-големия университет „Мохамед Пети“. Тази година делегацията се запозна с работата на университет „Мохамед Шести“.

Новооткритият Информационен център ще предоставя предварителна информация за възможностите за обучение във висшите учебни заведения в България. В откриването участваха председателят на комисията по образование и наука в Народното събрание Красимир Велчев, представители на Министерството на образованието и науката, както и ректори и директори от девет български университета от цялата страна.


Анкета

Мнения

Мнения
Мустафа Карадайъ: От 1996 г. съм в ДПС - натрупах умора и искам да дам шанс на новото поколение политици
  14.01.2024 12:07      

Оставката ми не беше лесно решение. Два мандата бях председател, преди това два мандата бях секре