Вторник, 16 Апр 2024
    
Бизнес

Мария Габриел проведе ключови срещи на Икономическия форум в Давос

  16.01.2024 17:29  
Мария Габриел проведе ключови срещи на Икономическия форум в Давос

Сред основните теми са жените в дипломацията, енергийната независимост на Европа и европейският дневен ред в областта на здравеопазването

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с европейския комисар по енергетика Кадри Симсон, по здравеопазването Стела Кириакиду и с директора на отдела за корпоративно банкиране в инвестиционната банка Citi Жули Монако в рамките на участието си в Световния икономически форум в Давос. Това съобщи Габриел в профила си във Facebook. Три са били водещите теми на разговорите - жените в дипломацията, енергийната независимост на Европа и европейският дневен ред в областта на здравеопазването.

По-рано днес Мария Габриел участва в панелната дискусия „Инициативата „Три морета“ като двигател за европейския растеж“, съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи. Участието е по покана на президента на Атлантическия съвет Фредерик Кемпе.

Панелът е организиран от хъб „Три морета“, а домакини са Полската банка за развитие и Европейският център на Атлантическия съвет. В дискусията с модератор Ян Бжежински се включиха управителят на Японската банка за международно сътрудничество Нобумицу Хаяши и специалният представител на президента на Полша за ИТМ Беата Дашинска-Музичка.

"Инициативата "Три морета" е стратегически важна. Инвестирайки в инфраструктура, енергийна сигурност и свързаност между страните и регионите, тя превръща предизвикателствата във възможности“, заяви вицепремиерът. Мария Габриел наблегна на нуждата да бъдат изтъкнати силните страни на региона - хармонизирано законодателство, правна последователност и предвидимост, свободно движение на хора, услуги и стоки, динамичен пазар.

Вицепремиерът Габриел е част от делегацията на България в Давос, която се води от премиера Николай Денков, припомниха от МВнР. Утре тя ще участва в кръгла маса на тема „Глобален икономически тинк-танк“, организирана от „Блумбърг".

Източници: Нова ТВ, БТА


Анкета

Мнения

Мнения
Мустафа Карадайъ: От 1996 г. съм в ДПС - натрупах умора и искам да дам шанс на новото поколение политици
  14.01.2024 12:07      

Оставката ми не беше лесно решение. Два мандата бях председател, преди това два мандата бях секре