Вторник, 16 Апр 2024
    
Поморие

Одобрен проект на Община Поморие за спортна зала разпали страсти в града

  14.01.2024 12:16  
Одобрен проект на Община Поморие за спортна зала разпали страсти в града

Кметът Иван Алексиев: Къде ще бъде построено шпортхалето е решение, което ще бъде взето съвместно с поморийци

 

Моника Илиева

Одобрен проект на Община Поморие за изграждане на шпортхале, което да се намира на мястото на сегашното хандбално игрище, разпали страсти в града. Припомняме, че във връзка с приемането на държавния бюджет на РБ за 2024 г., в капиталови разходи по Инвестиционна програма за общински проекти е одобрен такъв на Община Поморие за изграждане на спортен обект. Първоначално бе предвидено на сегашното хандбално игрище при Руски паметник в града.

На следващ етап с докладна записка до Общински съвет – Поморие, кметът Иван Алексиев предложи новият спортен обект да носи името на основоположника на хандбала в града Щерион Василев-Щерцата. Василев е един от най-добрите треньори в страната, класирал много отбори от подрастващи в челните позиции, подготвил десетки състезателки за представителните отбори. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Поморие“. За цялостен принос в областта на хандбала в България, през 1998 г. Василев е награден от БФ Хандбал. От 1992г. до 2010 г. е треньор на националния отбор – девойки“, пише в мотивите, изложени в докладната записка.

„Както всички поморийци го знаем – Щерцата, е емблематично име за града ни, стожер за развитието на спорта хандбал. До последния си дъх той работи в Общински хандбален клуб „Поморие“. През годините отборът му е ставал 11 пъти шампион на страната за подрастващи, 12 пъти републикански вицешампион и 10 пъти призьор на ученически игри. Обичан от поколения подрастващи и спортисти, считам че именуването на новия дом на хандбала в Поморие на негово име е малък жест на благодарност и голям стимул за продължаване на хандбалните традиции в Поморие“, обръща внимание кметът на Поморие.

С мисъл да се продължат хандбалните традиции в Поморие на същото място, на което са създадени, за изграждане е предложен теренът на настоящото хандбално игрище. Предвид разположението и историята на мястото, където е бил разположен изгорелият храм „Света Богородица“, вече са предприети прединвестиционни проучвания.

ЧФ припомня – през 1897 г. в Поморие бил издигнат нов катедрален храм „Успение на Пресвета Богородица”. Сградата е била с две камбанарии, една абсида и внушителен купол. Катедралата изгоряла по време на пожара през 1906 г. Поморие е сред градовете, опожарени от гръцки националисти в периода 1906 – 1918 г. Сред най-тежко пострадалите градове извън тези, които са на територията на Гърция, освен Поморие са били също Мелник и Измир в Турция. В Поморие и Мелник палежите са били успешни, тъй като е имало по-слабо присъствие на полицейски и военни части, които пресекли опитите за подобни действия в други градове. На територията на Гърция, където властта не пречела на подобни прояви, пораженията са били много повече, като в Солун не бил пощаден дори храмът „Свети Димитър”. Главен инициатор на метежа бил тогавашният поморийски митрополит и по-сетнешен цариградски патриарх Василий ІІІ. През 1938 г. останките от сградата били премахнати.

От Община Поморие уверяват, че се проучват и още няколко терена, подходящи за изграждане на подобен спортен обект. „Най-важното е, че сме защитили проекта и имаме осигурени средства, с които да изградим още нещо много важно за жителите на Поморие и най-вече за децата. Къде ще бъде построена тази спортна зала е решение, което ще бъде взето съвместно с поморийци. Щом приключим с проучванията на отделните площи, ще инициираме и обществено обсъждане, на което ще бъдат представени различните варианти“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев. Той внесе яснота и по отношение на другия проект под името Арена „Чайка“, планиран за строителство в района на бившата жп гара: „Намеренията ни не са се променили. Тя ще бъде изградена, но процедурата по разделянето на имота все още не е приключила, тъй като в тази делба освен Общината, има още няколко юридически лица“.

По повод дискусиите, развили се в социалните мрежи на тема „за“ или „против“ изграждане на зала върху хандбалното игрище, градона        чалникът коментира още: „Да подлагаме всяко начинание под съмнение и да не правим нищо е най-лесно. Но ние не търсим лесното, ние търсим начини да си свършим работата добре и търсим диалог с хората. Ще съгласуваме проектите с гражданите и вярвам, че след толкова години най-накрая Поморие ще има нова тренировъчна зала“.

 

 

Думата на опозицията: Подписка: Не на застрояването на хандбалното игрище!

 

Опозицията в лицето на Местна коалиция ЗНС подкрепя изграждането на спортна зала, но според тях по-рационално е да се потърси друго място в града. Аргументират се с инфраструктурната обезпеченост на местоположението на бъдещото шпортхале, както и значението му за културно-историческата памет на града.

Позиция МК ЗНС: Одобряваме изграждането на спортна зала и именуването ѝ: „Щерион Василев-Щерцата“, но не одобряваме предвиденото местоположение – хандбалното игрище в гр. Поморие.

Считаме, че предложеното местоположение не е добро поради позицията му в гъстонаселен район, липсата на достатъчно места за паркиране и цялостната му инфраструктурна обезпеченост. Освен това, в миналото тук се е издигала църква, което прави земята свещена.

В тази връзка се организира подписка – „Не на застрояването на хандбалното игрище!“ – несъгласните с това местоположение и застрояването на хандбалното игрище могат да подкрепят подписката на следните места:

Кабинетите на д-р Христо Христов и д-р Мария Христова, ул. „Панайот Хитов“ 5 (зад МЛ „Лина“)
Кафе „Кораба“ – пл. „Св. св. Кирил и Методий“
Рекламна агенция „Енто“ – ул. „Търговска“ 2 (до банка ДСК)
Бистро „Трафик“ – кв. „Свети Георги“
Магазини „Браво“
Склад за хранителни стоки „Гранд“
Кантора на адв. Веселин Анестиев – ул. „Симеон Стойков“ 7
Приемна на Местна коалиция ЗНС (ПП-ДБ, ИТН) – ул. „Търговска“ 14 (в приемни дни)
Онлайн вариант за хора, които не се намират в Поморие в този момент

 

 

Милчо Скумов, краевед: Да се извършат разкопки за разкриване на основите и олтарната апсида, намереното да се експонира в бъдещото спортно съоръжение

 

Изграждането на тренировъчна спортна зала в Поморие на името на изтъкнатия треньор Щерю Василев-Щерцата, е похвална идея, пише в социалната мрежа краеведът Милчо Скумов. Определеното за строеж място е на изгорелия в пожара на 30 юли 1906 г. храм „Св. Богородица“ – безспорно най-забележителната църковна сграда в древно Анхиало за всички времена.

 

„Идеята за възстановяване на изгорялата църква възниква в средата на 20-те години и бързо намира подкрепа в градския съвет, църковните среди и анхиалските граждани. На 4 септември 1936 г. с Указ №390 е утвърдена наредба-закон за отстъпване „даром на св. Сливенска митрополия държавното място от 1887 кв. м ведно с опожарения гръцки храм „Св. Богородица“, застроен върху 740 кв. м на това място“. По решение на Сливенския епархийски духовен съвет на 12 ноември 1936 г. в Поморие е основан Комитет за възобновяване на изгорелия храм. Започва събиране на необходимите средства от дарители. Назначават се технически комисии за обследване състоянието на изгорялата постройка, според които пълното възстановяване е възможно. Но на 21 ноември 1939 г. след оглед на място от Главната дирекция на обществените сгради, пътищата и благоустройството при съответното министерство нареждат да бъдат съборени „всички грозящи на срутване части на останалите черковни развалини“, припомня Скумов.

След разрушаването на църковните стени Комитет за възстановяване на изгорелия храм отчита, че не ще може да събере достатъчно средства за постройка на нов „на мястото на изгорелия и срутен храм“ дава съгласие на това място да се построи съдебна палата. Такова е предложението на Общинския съвет, а граждански комитет предлага постройка на паметник на падналите във войните. Обсъждат се и други варианти за строеж на околийски учреждения, отправят се покани до съответните министерства. Идеите не са осъществени, тъй като държавата не разполага със средства за такова строителство.

„Целта ми е да припомня отношението на тогавашната поморийска общественост и на църковните власти към бъдещето на разрушената вече църковна сграда:

От протокола на Комитета за възстановяване: „в партера и в сградата (съдебната палата) се остави място за църква … и по този начин се запази светостта на мястото“.
2. Сливенският епархийски духовен съвет: „дава съгласието си да се построи съдебна палата и срещу нея паметник за загиналите във войните“, като „се построи приличен и издържан в стил малък храм параклис, включен в сградата на съдебната палата по начин, че да се запази мястото, където е бил св. олтар на съборения храм“.
3. Градският общински съвет: „това държавно място да се отпусне за околийско съдилище, както и в основите или партера на сградата да се предвиди в плана и се запази светото място със зазидването на един параклис“, пише Скумов.

Част от плана на гр. Анхиало от 1900 г. с парцела на църквата „Св. Богородица“. Уличната мрежа около храма е почти идентична със съвременната.

От думите на краеведа става ясно, че в наши дни на част от мястото на величествения храм „Св. Богородица“ е построен хотел, а на останалата част „ще се строи спортна зала, вероятно точно върху светия олтар. Идеи за запазване на светото място няма. Като православни християни и за опазване на малкото останало от богатата църковна история на града ни би следвало преди изработване на строителните книжа на останалия незастроен терен да се извършат разкопки за разкриване и експониране на основите и особено мястото на олтарната апсида. След това по подходящ начин намереното да се включи в бъдещото спортно съоръжение. Така в града ни ще се открие още един обект на културния туризъм, а за християните, наред с другите църкви и параклиси – още едно място за поклонение“, завършва той.


Анкета

Мнения

Мнения
Мустафа Карадайъ: От 1996 г. съм в ДПС - натрупах умора и искам да дам шанс на новото поколение политици
  14.01.2024 12:07      

Оставката ми не беше лесно решение. Два мандата бях председател, преди това два мандата бях секре