Неделя, 07 Апр 2024
    
Бургас

В 17 училища от областта ще провеждат конкурс за директори

  07.01.2024 12:04  
В 17 училища от областта ще провеждат конкурс за директори

Дона МИТЕВА

До края на следващата седмица ще бъдат обявени 17 конкурса за директори на училища в област Бургас, научи наш източник от просветното министерство. Общият брой на първия транш от конкурси се очаква да включва около 160 училища от всички общини в страната.

Сред обявените места в Бургас се очаква да бъдат това в Математическата гимназия, където сега временно изпълняваща длъжността е Милена Андонова и Немска езикова гимназия "Гьоте”, която в момента се оглавява от Антоанета Христова.

От малките училища в областта се очаква да бъде обявен конкурс за директор и на Основно училище „Реджеб Кюпчу“ село Сини рид.

Намаляване на субективните критерии, повече практически задачи, насочени към придобити знания, видео и аудио записване. Това са част от правилата за конкурсите за директори на държавни и общински институции в предучилищното и училищното образование, утвърдени с Наредба №16, която е обнародвана в Държавен вестник.

До промените се стигна, след като МОН се съобрази с решението на Върховния административен съд и отмени участието на свой представител в комисиите по избор в общинските и държавни училища. Съгласно разпоредбите на Закона за училищното и предучилищно образование в тях ще се включват общо трима представители на регионалните управления на образованието, определени от началника на съответното РУО. Без промяна са останалите членове – представител на съответната общинска администрация, както и представител на обществения съвет в училището.

За да се ограничи субективният елемент, казусите ще бъдат предоставяни от МОН и ще бъдат генерирани в деня на съответния конкурс.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Борисов: Ротация ще има, това е технологичен процес
  06.01.2024 10:32      

Това заяви лидерът на ГЕРБ   Възприели сме принципа, по кой