Неделя, 07 Апр 2024
    
Бургас

Жълт код за дъжд и вятър в по-голямата част от страната

  07.01.2024 09:22  
Жълт код за дъжд и вятър в по-голямата част от страната

В неделя облачността ще бъде предимно значителна. През деня на много места ще превали дъжд, в отделни райони ще прегърми. Ще духа умерен, в източната половина от страната - временно силен южен вятър, който след обяд ще отслабва. През нощта валежите в Югозападна и Централна Южна България ще продължат, по-значителни ще са по количество в крайните южни райони и на места там ще има гръмотевици. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Минималните температури ще са от 1°-3° по високите западни полета до 14°-16° на изток, в София – около 3°, а максималните – предимно между 11° и 16°, в София – около 11°. Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е значително по-ниско от средното за месеца.

Жълт код за дъжд и вятър е в сила в по-голямата част от страната. Предупреждение за валежи от дъжд важи в Югозападна България - Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали, а за силен вятър в Източна България - Кърджали, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Габрово, Велико Търново, Сливен, Бургас, Търговище, Разград, Шумен, Варна и Добрич.

Над Черноморието облачността ще бъде предимно значителна, с валежи от дъжд, на отделни места по южното крайбрежие придружени с гръмотевици. Ще духа умерен и временно силен южен вятър. Максималните температури ще са 13°-15°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще е 2-4 бала.

Над планините облачността ще бъде предимно значителна, с валежи от сняг, под 1800 м – от дъжд. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м  ще е около 7°, на 2000 m - около 1°.

През нощта срещу понеделник в североизточните райони вятърът ще се ориентира от североизток, ще е предимно умерен. С него температурите ще се понижават и на места там дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг.

В началото на новата седмица, с ориентиране на вятъра в Западна България от северозапад, в Източна - от север-североизток, бързо ще нахлуе студен въздух и температурите значително ще се понижат. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Със застудяването по-късно през деня в много райони от Северна България и високите котловинни полета в Западна дъждът ще преминава в сняг. Във вторник валежите ще са предимно от сняг, но ще са на по-малко места и ще са предимно слаби. Все още ще е ветровито, вятърът в повечето райони ще е североизточен. Ще бъде студено, температурите ще са с малък или обратен дневен ход, дневните почти навсякъде вече ще са под нулата.

 

Източник: БТА/НИМХ   


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Борисов: Ротация ще има, това е технологичен процес
  06.01.2024 10:32      

Това заяви лидерът на ГЕРБ   Възприели сме принципа, по кой