Неделя, 07 Апр 2024
    
Бургас

Общински съветници с питания за приходите от „Синя зона“

  06.01.2024 17:01  
Общински съветници с питания за приходите от „Синя зона“

Георги РУСИНОВ

 

Общинските съветници Тодор Иванов от ИТН и Николай Желев от СЕК са входирали питания до администрацията на Община Бургас във връзка със синята зона.

Иванов изисква да му се предостави информация за режимите на платено паркиране „Служебен абонамент“ и „Карта за паркинг автомат за собствени, наети или автомобили на лизинг“.

Той пита дали има утвърдена схема за брой места „служебен абонамент“ за всяка отделна подзона в обхвата на платеното паркиране и ако има, колко са тези места за всяка подзона. В случай че такава схема няма, Иванов пита на какъв принцип тогава ОП „Транспорт“ разрешава или отказва предоставяне на „служебен абонамент“.

В питането му присъства и въпрос колко са издадените „карти за паркинг автомат за собствени, наети или автомобили на лизинг“, както и какъв е приходът от тях за изминалата 2023-а по месеци.

Общинският съветник иска и подробна справка за сключените договори за временно и възмездно ползване на всички паркоместа с режим на платено паркиране „служебен абонамент“, както и с какъв режим на паркиране са.

Николай Желев от СЕК е отправил цели 18 въпроса, свързани с приходите от платеното паркиране, като касаещите синята зона са 11. Обобщено Желев иска справка за приходите на синята зона за годините 2009-а и 2023-а.

Съпартиецът му Иван Иванов обясни пред наш репортер, че идеята им е да сравнят колко са нараснали приходите от стартирането на платеното паркиране до края на миналата година. В това число влизат сумите от SMS, глоби, служебни абонаменти, паркинг автомати, репатрирани автомобили.

Присъстват и въпроси за разходи за: работни заплати, поддръжка на автомобили и поддръжка като цяло за „синята зона“.

По идентичен начин за същите две години – 2009-а и 2023-а Желев пита и за разходите и приходите на ОП „Транспорт“.

Последните пет въпроса касаят „зелена зона“, като са посочени същите две години, но едва ли ще получи отговор, тъй като през 2009-а „зелена зона“ няма. Тя започна функционирането си през 2018-а. Иначе Желев отново иска да получи справка за приходите и разходите на платеното паркиране.

Припомняме, че на последната сесия за 2023-а цената на услугата за платено паркиране бе увеличена от 1 лев на 1.30 лева.

„Общинските съветници от СЕК, сме твърдо против гласуваното повишение на таксите за синята зона. Нашето мнение е, че това повишение няма да донесе добавена стойност за гражданите на Бургас и няма да реши проблемите с паркирането в града. Вместо това считаме, че фокусът трябва да бъде върху изграждането на нови паркинги и създаването на допълнителни паркоместа, както и ограничаване на престоя около административни центрове до 3 часа“, посочват в своя позиция от партията.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Борисов: Ротация ще има, това е технологичен процес
  06.01.2024 10:32      

Това заяви лидерът на ГЕРБ   Възприели сме принципа, по кой