Неделя, 31 Мар 2024
    
Бургас Любопитно

Журналистът със страст към кулинарията Петя Михова

  31.12.2023 12:21  
Журналистът със страст към кулинарията Петя Михова

Сладко и солено. Две рецепти, които да сготвите по празниците

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургаският журналист от БНР Петя Михова пламенно изкарва на светло проблеми с репортерската си работа.

С не по-малка страст тя се вихри и в кухнята като приготвя вкусни ястия и десерти, за които получава похвали от колеги и приятели.

Петя се съгласи да сподели две от рецептите си с Вас – нашите читатели. По нейни думи те са идеални за коледно-новогодишните празници, когато човек има повече време за почивка. А защо точно тогава да не пробвате да приготвите някоя от двете вкусотии, които тя споделя с Вас?

 

Банофи пай

 

Banoffee pie (Банофи пай) е английски десерт. Името му е комбинацията между банан и тофи.

Смята се, че идеята за този десерт е на Найджъл Макензи и Иън Даудинг, съответно собственик и готвач на ресторант в Източен Съсекс. Те твърдят, че са създали десерта през 1971 г., взимайки за основа рецепта от Сан Франциско за „Пай с кафе и карамел на Блум“. Впоследствие са направили опити да надградят рецептата с различни плодове като ябълка или мандарина, но се оказва, че бананът пасва най-добре.

Използвам рецептата на Мери Бери:

Продукти:

За основата:

150 г обикновени бисквити (10 броя)

75 г масло

За пълнежа:

75 г масло

75 г тъмнокафява захар

397 г подсладено кондензирано мляко

1 ч.л. ванилов екстракт или 1-2 малки пакетчета ванилия

За топинга:

300 мл течна сметана

Около 3 банана

50 г натурален шоколад

 

Приготвяне:

1. За основата се смилат бисквитите в кухненски робот или блендер до фини трохи и се пресипват в купа. (При липса на блендер, може да се сложат в плик за готвене и с точилка да се натрошат, отнема малко повече време, но е ефикасно). Маслото се разтопява на слаб огън. След това се изсипва върху бисквитите и се разбърква.

2. В тава с диаметър около 20 см се слага изрязан кръг от хартия за печене. Сместа от бисквитите и маслото се изсипва в тавата и се разстила равномерно, като се притиска добре с лъжица. След това се поставя в хладилник за около 15 минути.

3. За карамела се сипва маслото, кафявата захар и кондензираното мляко в малка тенджера. Бърка се, докато сместа стане гладка, лъскава и плътна. Накрая се добавя ванилията.

4. Пълнежът се изсипва върху охладената основа и се поставя в хладилник за 1 час.

5. Бананите се обелват и нарязват на кръгчета. След това се подреждат върху пълнежа, като не се допират до стените на формата, за да не почернеят.

6. Сметаната се разбива до плътност (да не пада от бъркалката) и се разпределя равномерно върху бананите. Паят се оставя за още 1 час в хладилника.

7. Шоколадът може да се начупи и разтопи на водна баня, да се прехвърли във фунийка от хартия за печене, отрязва се тънко краят ѝ и се шприцоват тънки ленти върху готовия пай „Банофи“.

Другият по-мързелив вариант е просто да се настърже върху пая.

 

Говеждо „Бургиньон“ или на френски: Bouef Bourguignon

 

Смята се, че първият готвач, който публикува рецептата за Bouef Bourguignon е Огюст Ескофие в началото на XX век - през 1903 г. Тогава той е използвал цяло парче говеждо за да направи тази рецепта. По-късно рецептата се популяризира от Джулия Чайлд, въпреки че в този случай месото е било нарязано. Именно тази рецепта използвам и аз. Тя стана особено популярна след филма „Джули и Джулия“ и публикувана впоследствие книга с нейни рецепти. Именно тази рецепта използвам и аз, но значително намалявам част от стъпките.

 

Продукти:

180 гр. бекон

Олио или зехтин

Около 1,4 кг. телешко за яхния, нарязано на кубчета от около 5 см.

1 морков

1 глава лук

Сол

Черен пипер

2 с.л. брашно

3 чаши червено вино

2-3 чаши говежди бульон

1 с.л. доматено пюре

2 скилидки счукан чесън

½ ч.л. мащерка

1 дафинов лист

* 18-24 задушени малки бели лукчета (за това има допълнителна рецепта) / ако нямате малки, просто няколко по-големи глави ги нарежете на по-едро. За тях са необходими:

½ чаша пилешки бульон, сухо бяло вино или вода

2 с.л. масло

Сол и черен пипер на вкус

Букет подправки: 2 стръка магданоз, 1/8 ч.л. мащерка и 1/3 дафинов лист

*500 гр. Нарязани на четвъртинки пресни гъби, сотирани в масло. За тях са необходими:

2 с.л. масло

с.л. олио

 

Приготвяне:

В рецептата си Джулия Чайлд предварително обезсолява бекона, но според мен това не е нужно и не съм го правила до този момент. Затова направо сотирам бекона в олиото на умерен огън за две-три минути, за да покафенее леко. След това с лъжица го прехвърлям в чиния. Оставям касеролата или тенджерата настрани.

Фурната се загрява на 230 градуса.

Повторно затоплям мазнината докато започне почти да пуши. Преди да сотирам телешкото го подсушавам с кухненска хартия, защото няма да се запържи добре ако е влажно. Сотираме го като поставяме по няколко парчета наведнъж в горещото олио и мазнината от бекона докато покафенее добре от всички страни. Добавям ги в чинията, където по-рано отстраних бекона.

В същата мазнина запържвам нарязаните зеленчуци- моркова и лука. Изливам мазнината от сотирането.
По рецепта Джулия Чайлд използва касерола, аз замествам с йенска тенджера. В нея поставям телешкото и бекона и ги поръсвам със сол и черен пипер като разклащам съда. След това поръсвам с брашното и отново разклащам съда, за да може да покрие леко говеждото. Оставям йенската тенджера непокрита в средата на предварително загрятата фурна за четири минути. След това разбърквам месото и отново го връщам във фурната за още четири минути. Това прави брашното златисто и покрива месото с лека коричка. Изваждаме йенската тенджера и намаляваме фурната на 160°.

В нея слагаме виното и бульона, така че едва да покрият месото. Добавяме доматеното пюре, чесънът, подправките и бекона. Разбъркваме, след това похлупваме йенската тенджера и я връщаме във фурната. Регулираме топлината, така че течността да къкри на много слаб огън в продължение на два и половина или три часа. Месото е готово когато може лесно да се прободе с вилица.

Докато се готви телешкото приготвяме лука и гъбите. Оставяме ги настрани докато отново се нуждаем от тях. (те могат да се приготвят и ден по-рано)

В рецептата си Джулия Чайлд прецежда соса, в който се прави месото. Аз лично пропускам тази стъпка и след като месото стане крехко, директно прибавям лука и гъбите.

На този етап рецептата може да се приготви предварително. Ако се сервира веднага, похлупваме йенската тенджера и я оставяме да къкри в продължение на две-три минути. Може да се сервира с гарнитура от картофи или ориз.

Приготвяне на лука:

Лукът се изсипва в тенджера или тиган с течността, маслото, подправките и букета от билки. Покриваме с капак и оставяме да къкри на много слаб огън като от време на време разклащаме лукчетата в тенджерата 40-50 минути.
Лукът не трябва да се оцветява, а трябва да е съвършено мек и все пак да запазва формата си. Ако цялата течност се изпари по време на готвенето добавяме още със супени лъжици колкото е необходимо.

Приготвяне на гъбите:

Слагаме тигана на силен огън с маслото и олиото. Веднага щом видим, че пяната от маслото започва да спада, което сочи, че е достатъчно горещо, добавяме гъбите. Разклащаме тигана четири-пет минути. По време на сотирането гъбите първо ще поемат мазнината.
След две-три минути мазнината отново ще се появи на повърхността им и гъбите ще започнат да покафеняват. Веднага щом покафенеят леко, трябва да ги махнем от огъня.


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов за Шенген: Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено
  29.12.2023 12:29      

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата с приемането на България в Шенген по въздух и вода