Събота, 30 Мар 2024
    
Любопитно

Ще има ли сняг през януари

  30.12.2023 12:13  
Ще има ли сняг през януари

Вижте месечната прогноза

 

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата. В Северна България и високите полета е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма - от 0° до 4°, а в планинските райони - между минус 10° и минус 3°.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 13° и минус 8°, по Черноморието - около минус 3°, а най-високите - между 13° и 18°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м. Месецът ще започне с топло и сухо време. Облачността, средна и висока, ще се увеличава и вплътнява. На места в равнините ще е мъгливо. Около трети се повишава вероятността за валежи от дъжд, в планините - от сняг. През втората половина от първото десетдневие има повишена вероятност за преминаване на средиземноморски циклон и създаването на валежна обстановка. На места валежите ще бъдат значителни. Температурите ще се понижат и в Северна и Западна България дъждът ще премине в сняг.

През повечето дни от второто десетдневие времето ще е динамично с чести валежи: в Северна и Западна България предимно от сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието - от дъжд, в отделни дни преминаващ в сняг. Температурите ще бъдат близки, на места и по-ниски от обичайните.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за обстановки с валежи има в началото и средата на периода.

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 56 мин. и залязва в 17 ч. и 3 мин. Продължителността на деня е 9 ч и 6 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 42 мин. и залязва в 17 ч. и 37 мин. Продължителността на деня е 9 ч и 55 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 5.01 - последна четвърт, 11.01 - новолуние, 18.01 - първа четвърт и 25.01 - пълнолуние.

Характерни особености на месеца:

Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. През януари има най-голяма вероятност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи - типична зима. В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания, образуват се преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка. Средният месечен брой дни със снежна покривка е най-голям в Северозападна България – около 20 и най-малък по Черноморието - от 2 до 5. Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината - след нахлувания на арктичен въздух, стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3 ˚С, измерен в гр. Трън на 7 януари 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23˚.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов за Шенген: Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено
  29.12.2023 12:29      

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата с приемането на България в Шенген по въздух и вода