Събота, 30 Мар 2024
    
Бургас

С надежда за нов приют кучетата от общинския посрещат Нова година

  30.12.2023 16:02  
С надежда за нов приют кучетата от общинския посрещат Нова година

Георги РУСИНОВ

 

За никого не е тайна, че условията в общинския приют за безстопанствени кучета в Бургас са, по-меко казано, неприятни. Причините за това са много, но като най-важна може да се изведе старата сграда, в която се помещава немалката популация от бездомни животни там. Във всеки един момент в приюта има около 100 кучета, включително и бебета. Община Бургас полага усилия през годините да поддържа приемливо ниво на пребиваване за животните в него. Това заяви директорът на дирекция „Околна среда“ Павлин Михов.

„На всички граждани и най-вече на тези, които обичат животните, е ясно, че този приют е морално остаряло съоръжение. Опитваме се със скромните средства, които имаме, да поддържаме някакво що-годе приемливо ниво на пребиваване на бездомните кучета в приюта, осигурявайки при всички случаи необходимото ветеринарномедицинско обслужване и съответните условия на тяхното отглеждане. Т.е. по отношение на храна и грижи животните, които са там, са задоволени. Това, което е , са самите условия на приюта, защото той е едно съоръжение, което е строено през 1953-а и ние само го преоборудвахме. Така или иначе, той функционира като такъв“, посочи той.

 

Нова година, нов късмет

 

Новата година ще се окаже важна по директивата за нов и модерен дом на бездомничетата. Павлин Михов обясни, че Общината е определила един нов терен, който е в процедура за изготвяне на подробен устройствен план.

„Това са първите стъпки, които трябва да се предприемат към един терен и по-нататък разработван и изграждан. За следващата година сме предвидили средства за проектиране на този нов приют, като за това разчитаме много и на неправителствените организации, които се занимават с такава дейност – да изкажат своите виждания и идеи и това да бъде взето предвид. По първоначална идея новият приют ще е нещо много интересно. Бихме искали да съчетава както функцията на приют за безстопанствени животни, така и функциите на хотел за домашни любимци и ветеринарномедицински център, който да оказва необходимите грижи на пострадали животни. В общи линии, да обхванем целия спектър от грижи и проблеми за безстопанствените животни и създаването на нормални условия на територията на общината“, уточни директорът на дирекция „Околна среда“.

Общинските терени, където трябва да се помещава бъдещият приют, са незастроени и се намират в края на „Меден рудник“, в посока Средец.

„Като капацитет за едновременно пребиваващи животни, той ще е от 2 до 3 пъти по-голям от сегашния. Т.е., ако в момента са 120 животни, нормалният капацитет на новия ще бъде поне 240. По смисъла на нормативните документи, касаещи действията на общините по овладяване популацията на безстопанствени кучета, там е казано, че се работи на принципа „хвани, кастрирай и върни“. В някои случаи обаче, а и гражданите споделят, че това цялостно не решава проблема, защото не се потиска напълно известната агресивност в някои от тези животни. В такива случаи тези кучета трябва да останат в приюта“, заяви Михов.

 

Осиновителните кампании са много важни

 

Той сподели, че наскоро дори от Софийска община са търсели успешния модел, който Бургас е въвел, за да се справят със своите бездомни кучета.

„Много е важно тези кучета да не бъдат връщани в средата, в която са уловени. И това как става? Намиране на хора, които да осиновяват. И трябва да ви кажа, че в повече от 60% кучетата, които са влезли в приюта, за тях е намерен стопанин. В крайна сметка, така се решава доста интелигентно проблемът. Работим много добре с неправителствените организации, правим два пъти годишно кампании за осиновяване. Схващането у хората, че едно породисто куче е по-добро от такова, което няма ясно родословие и че ще бъде повече обичано, не е вярно. Няма такова нещо. Всички, които са взели кучета от приюта, са с отлични и разкошни впечатления от животните, които са осиновили“, каза още директорът на дирекция „Околна среда“.

И тази година Община Бургас провежда благотворителна кампания, която подпомага дейностите на приюта, за които обикновено финансирането не достига.

„Надявам се, с кампанията с календарите да сме успешни. Не е тайна, че с тях се опитваме да набираме средства за дейности в приюта, за които не достигат средствата. Най-често това са специфични лекарства за провеждане на лечения на животни в приюта. Призовавам гражданите да си закупят поне по един календар. Много са красиви животните в тях. Ще ги предлагаме докато разполагаме с календари. Към момента все още има такива количества и могат да бъдат закупени в дирекция „Околна среда“, в единия от офисите в Профсъюзния дом, както и на още няколко локации и в самия приют“, завърши Михов.

 

Календари могат да бъдат закупени от следните обекти:

Ветеринарна клиника „АренаВет Бургас“ 

Ветеринарна клиника „Бивет“

Ветеринарна клиника Vetopia

Студио „Съни“, ул. „Оборище“ 21

Магазините на „Гала Трейд“ ООД

Зоомагазин „Кари“ – „Меден рудник“, срещу ресторант „Иглика“

Фотостудио „Дъга – „Меден рудник“, до бл. 24

Магазин КУПАЖ

Дирекция опазване на околната среда – ет.2

 


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов за Шенген: Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено
  29.12.2023 12:29      

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата с приемането на България в Шенген по въздух и вода