Петък, 15 Мар 2024
    
Общество

АПИ предупреждава: Шофьорите да се подготвят за зимни условия

  14.12.2023 14:17  
АПИ предупреждава: Шофьорите да се подготвят за зимни условия

При необходимост е възможно да се затварят отделни пътни участъци за обработка на трасетата с инертни материали, предупреждават от АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предупреждава  шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Превозните средства, които не са подготвени за зимни условия, затрудняват пътуването на всички останали шофьори и работата на специализираната техника, посочват още пътната агенция. 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде от днес за утре, 15 декември, предупреждение от втора степен - оранжев код, за 14 области в страната, и от първа степен - жълт код, в останалите 14 области за валежи. В планинските райони и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува нова снежна покривка. Ще има условия за виелици и навявания, информират синоптиците от НИМХ. 

От АПИ информират, че областните пътни управления и пътноподдържащите фирми следят прогнозите на синоптиците по райони. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

При необходимост е възможно да се затварят отделни пътни участъци за обработка на трасетата с инертни материали, предупреждават от АПИ. Заради силен вятър, снегонавяванията или слаба видимост е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Ако е необходимо, възможно е временно да се ограничи в определени участъци и движението на тежкотоварните камиони, за да може снегорините да почистят трасето, да не се образуват задръствания и да се блокира движението.

От АПИ напомнят, че е необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

 

Източник: БТА   


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Кметът Николов за исканото повишаване на такса битови отпадъци:  Това е цената на услугата
  14.12.2023 13:22      

Дона МИТЕВА Това е цената на услугата, а съпротива винаги е имало. Така кметът  Дими