Петък, 15 Мар 2024
    
Бизнес Мнения

Кметът Николов за исканото повишаване на такса битови отпадъци: Това е цената на услугата

  14.12.2023 13:22  
Кметът Николов за исканото повишаване на такса битови отпадъци:  Това е цената на услугата

Дона МИТЕВА

Това е цената на услугата, а съпротива винаги е имало. Така кметът  Димитър Николов коментира исканото от администрацията увеличение на такса смет, което ще бъде гласувано на предстоящото заседание на ОбС. „Размерът на промилите на таксата битови отпадъци отговаря на средствата, необходими за всички мероприятия. Защото сега вече влиза в експлоатация новата анаеробна инсталация. Имаме нови изисквания:  увеличени са ставките по отчисленията, които плащаме на Министерството на околната среда. Те вече са двойно повече, сравнено с предходни години. Това всичко изисква нови средства“, мотивира искането Николов.

По негови думи основният проблем е, че в Бургас, а и в България не са така съвестни хората да изхвърлят разделно отпадъци.

„В Бургас е организирана най-съвременната система за сметосъбиране. Идва автомобил с роботизирана ръка. Само чрез водача, се взема контейнера, разтоварва отпадъка. Всичко се претегля  с електронни везни. Веднага след него идват граждани, които изхвърлят до контейнера стари тоалетни чинии, строителни отпадъци, мебели, кашони и се налага да дублираме с втори автомобил – вече с трима работника на ръка да товарят боклуците“, дава пример градоначалника.

Това, че има видеонаблюдение за жалост на води до реални санкции. „За съжаление много трудно можем да осъдим някого защото не ни е съвършена нормативната уредба“, обобщи Николов.

За разделното събира ще има информационна кампания, в която бургазлии да се приучат да изхвърлят хранителните си отпадъци разделно, за да отидат в анаеробната инсталация.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Кметът Николов за исканото повишаване на такса битови отпадъци:  Това е цената на услугата
  14.12.2023 13:22      

Дона МИТЕВА Това е цената на услугата, а съпротива винаги е имало. Така кметът  Дими