Четвъртък, 14 Мар 2024
    
Крими

Купони има и в затвора за празниците

  14.12.2023 10:38  
Купони има и в затвора за празниците

С много настроение и хубава музика, Крисия даде старт на коледно-новогодишните празници в местата за лишаване от свобода. Младата изпълнителка, която представи България на детската "Евровизия", изпя в Софийския затвор някои от най-известните коледни и евъргрийн песни.

Празнични събития са предвидени и в останалите места за лишаване от свобода. Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че освен музикално-артистични програми, във всички затвори и затворнически общежития са организирани творчески ателиета и коледни работилници за изработване на украси, играчки, картички и сурвачки, които ще бъдат оценявани от представители на самодейните затворнически общности. ГДИН организира и литературен междузатворнически конкурс на тема „Коледни желания“. В голяма част от затворите, осъдените лица ще изработят картички и подаръци, които ще дарят на своите деца и близки. Жените в затвора в Сливен ще приготвят сладкиши и аксесоари за децата на лишените от свобода, в София ще има своеобразен конкурс за баница между групите. Във Враца непълнолетните младежи от поправителния дом ще направят картички и рисунки за близките си, а във Варна театър „Българан“ ще представи пред лишените от свобода комедията „Под масата“.

Предвидено е да има подаръци за деца на социално слаби затворници от затворите в Белене, Бургас, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора. Тази инициатива се случва за поредна година чрез благотворителната кампания „Ангелска елха“, за която съдейства Общност за помирително правосъдие „Пи ЕФ България“.

Както всяка година, ще бъдат отслужени и празнични литургии. Представители на различни вероизповедания ще проведат тържествени молебени, водосвети, музикални програми и ще предоставят подаръци на социално слаби измежду лишените от свобода. Сред тях са Фондация “Мисия без граници“, Евангелски църкви „Филаделфия“ и „Шалом“, Християнска асоциация „Гедеон“,  Католическа църква и др.

От ГДИН съобщават и че ще бъдат приготвени празнични менюта, съобразени с българските традиции и обичаи, а лишените от свобода ще могат да изтеглят новогодишни късмети. И още: за Коледа и Нова година всички затворници  имат право да получат допълнителна хранителна пратка, която да включва празнични ястия.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски, ДПС: Решихме рекорден бюджет за култура
  13.12.2023 13:29      

За културата ще има рекорден бюджет. Всички искания на сектора ще бъдат удовлетворени. Такъв бюдж