Сряда, 13 Мар 2024
    
Бургас

Обявиха 2024 за Година на живите пясъци

  13.12.2023 15:35  
Обявиха 2024 за Година на живите пясъци

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обявява 2024 за Година на живите пясъци, защото преди дюните да се превърнат в нарицателно за хотелски комплекси, ресторанти и преместваеми обекти с бетонни основи, те са били оазис на биоразнообразие на границата между морето и земята. Дюните все още са живи на малкото места по Черноморието, които не са разорани и бетонирани.

 „Посвещаваме 2024 г. на дюните и тяхното опазване, за да останат живи пясъците им. Издадохме специален календар по темата, с покупката на който, Вие подпомагате консервационните, юридическите, информационните и образователни дейности за дюните в България – домът на живите пясъци.“ – споделя Спас Узунов от БФБ, един от авторите и фотографите на календара.

Календарът съдържа красиви пейзажи от българското Черноморие, където са запазени последните парчета от нашите живи пясъци. По-голямата част от снимките са на Спас Узунов, но има още и на Георги Попгеоргиев, Тайлър Фокс и Светослав Спасов.

Текстовете са подготвени от Спас Узунов и Радостина Ценова и представят видовете дюни, как са възникнали, какво ги заплашва, както и типичните им обитатели - птици, земноводни, влечуги и растения. Календарът е специален - всеки месец се превръща в красива картичка, която може да се използва за всякакви поводи.

Целта е да се съберат 10 000 лв., които ще са достатъчни да бъдат извършим някои от следните дейности: Поставяне на ограничителни ограждения ( 10 000 лв.), Изграждане и поставяне на дървени скари ( 10 000 лв.), Изработване и поставяне на информационни табели (5 000 лв.), Подсилване с типични за дюните видове ( 2500 лв.)

Всяка една от тези дейности може да възстанови и опази #Живитепясъци на българското Черноморие. 50% от цената на всеки календар са  лично дарение за живите пясъци на България.

Ако не сте фенове на календарите, но кампанията ви е присърце може да направите лично дарение призовават от БФБ - Банка ПроКредит АД, IBAN: BG96PRCB92301016330328,

Получател: Българска фондация Биоразнообразие, Основание: Дарение за "Живите пясъци".


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски, ДПС: Решихме рекорден бюджет за култура
  13.12.2023 13:29      

За културата ще има рекорден бюджет. Всички искания на сектора ще бъдат удовлетворени. Такъв бюдж