Четвъртък, 07 Мар 2024
    
Бургас ИЗБОРИ 2023

След повторното броене: Ще разместят ли 101 спорни бюлетини Общинския съвет в Бургас

  07.12.2023 17:35  
След повторното броене: Ще разместят ли 101 спорни бюлетини Общинския съвет в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

101 са спорните бюлетини в Бургас. Това стана ясно днес по време на заседание по делото за повторното преброяване на всички 60 382 бюлетини с гласове за Общински съвет. Комисията от 11 преброители вчера приключи с експертизата си, която днес влезе в залата на Административен съд – Бургас.

Жалбоподателите от СЕК, представлявани от адвокат Богдан Йорданов настояха вещите лица да представят експертизата си.

От страна на ОИК-Бургас и заинтересованите страни обаче настояха за отлагане на заседанието, тъй като получили в електронен вариант късно изготвените документи, в които на пръв поглед, по думите им, имало и съществени грешки и разминавания. Затова и настояха за отлагане и поисках черновите, които комисията си е водила по време на преброяването.

Двете страни продължиха да спорят близо час в зала. Адвокат Йорданов на няколко пъти посочи, че не е редно колегите му защитници от ответната страна да задават въпроси към вещите лица, преди да са допуснати за изслушване.

Като разминаване в сметките на преброителите от страна на ОИК посочиха, че от гласувалите 60 382 бургазлии за Общински съвет, вещите лица са посочили, че 8569 са недействителните бюлетини, 51 710 са действителните и 101 са спорните. Така обаче сметките излизали с два гласа по-малко – 60 380. Дадени бяха и примери за погрешно прехвърляне на цифри от протокола на ОИК в обобщените таблици при повторното преброяване. Някои, от които бяха с фрапиращи разминавания.

В крайна сметка съдът отложи заседанието за понеделник, когато всички трябва да са се запознали със заключението на преброителната комисия и да се премине по същество по делото.

Двете страни коментираха пред журналисти преди и след заседанието. Адвокат Йорданов посочи, че всички други въпроси по същество касаят само изслушване на вещите лица и че той е защитавал тази теза през цялото време.

„Прави се опит да се шиканира производството преди да сме изслушали вещите лица, при условие, че не се иска допускането до изслушването им. А се задават въпроси непрекъснато, касаещи тяхната работа, която е предмет на изслушване. Нормално беше съдът да уважи искането на колегите от гледна точка на запознаване с материалите, което касае допълнение на заключението, което те твърдят, че не са успели вчера до следобед да получат. Поради тази причина даде им се отсрочка и време да се запознаят, за да може в понеделник да се направи изслушването на вещите лица“, заяви той.

Адвокат Йорданов добави, че дали има грешки или не в експертизата е предмет на изясняване при изслушването на вещите лица.

„Ние не можем да кажем дали има грешки преди да са изслушани. И Слава Богу, съдът прояви здравия разум да даде възможност на страните да се запознаят с материалите, а всички допълнителни въпроси ще бъдат задавани допълнително. Ако се налага да има дори допълнителни задачи, допълнително изясняване. Това е процесуално допустимо след изслушването им“, заяви той.

А на въпрос възможно ли е да има размествания при мандатите той лаконично отговори: „Аз не съм математик и не мога да кажа дали 101 бюлетини могат да променят мандатите. Аз съм юрист“.

Председателят на ОИК-Бургас Фани Семерджиева уточни, че има грешки в експертизата и именно затова се налага подробното запознаване с нея.

„Освен при пренасянето на цифри от протоколите, има и грешки в общия брой на намерените бюлетини. Това е при съвсем бърз преглед на нещата. Не сме разгледали все още всяка една избирателна секция. Експертизата е непълна тъй като в електронния вариант липсват оспорените бюлетини, т.е. няма как заинтересованите страни да се запознаят със съображенията за оспорването им. Настоявахме и за констативните протоколи, които са си водили при отварянето на всеки един чувал, но така или иначе съдът не допусна това искане. Ще работим само с екселските таблици“, коментира тя.

Според нея 99% от спорните бюлетини са валидни, но зависи от съда да прецени.

„Чисто хипотетично не мога да кажа как и дали ще се промени резултата от изборите. След като имаме пълните данни от експертизата, тогава ще има допълнителна експертиза от изчислител, който ще изчисли общинската избирателна квота, както и квотата на Хеър-Маер. Тогава ще разберем дали ще се промени резултата“, поясни Семерджиева.

Жалбоподателят Константин Бачийски бе на мнение, че всичката информация е в експертизата и не е било необходимо отлагане, но се съобразява с определението на съда.

„Видно от експертизата и числата, които виждам, има голям шанс за пренареждане. Т.е. самата експертиза показва, че неправилно е отразено преброяването, извършено в изборния ден. Но то е и нормално - 339 секции, около 2000 човека са броили. Тук 11 човека са преброили абсолютно всички секции по един и същ начин и видимо от резултатите има разминавания спрямо тези, които са отчетени в протокола на ОИК-Бургас. Надяваме се решението на съда да промени резултата. Нека да мине съдебното дело, но гледайки експертизата, мога да направя обосновано предположение, че би могло да има разместване в мандатите на Общинския съвет“, каза той.

Адвокат Христиан Митев, който представлява общинския съветник Боян Дяков като заинтересовано лице преди заседанието коментира, че е възможно да се поставят допълнителни въпроси след като експертизата бъде изслушана.

„След това трябва да има изчисляване на мандати, като преди това би следвало тези бюлетини, които са определени от вещите лица като спорни, които те самите помежду си не могат да определят действителни ли са или не, да се уточни какви ще са. И чак тогава ще се направи изчисление по Хеър-Ниймаер, за да се определи наново общинската квота и разпределени мандатите. Експертизата показа доста разминавания на места. Има промяна в някои от секционните протоколи – това, което са отчели с това, което преброителите са преброили. В никакъв случай на този етап не можем да кажем дали това се отразява на крайния резултат и на решението на ОИК-Бургас“, заяви юристът.

Според него са възможни два варианта.

„Първият е да остане това решение на ОИК-Бургас, при положение, че нямаме разминаване при общинската квота и разпределението на мандатите. Вторият вариант ако подобна промяна доведе до промяна в разпределението на мандати, в този случай ще се наложи ОИК-Бургас да излезе с ново решение на база решението на съда. И то даже не на този, защото може да стигне и до ВАС, ако има обжалване. Няма как при толкова спорни бюлетини да се правят изначални заключения дали ще доведат нещата в една или друга посока. Трябва да се прецени тези спорни бюлетини колко от тях ще са действителни и колко не, защото всяка една бюлетина тежи за определянето на общинската избирателна квота“, обясни адвокат Митев.

Адвокат Георги Стоянов, който представлява част от общинските съветници от ГЕРБ бе категоричен, че отлагане трябва да има заради големия обем на експертизата, която е от 441 страници, за да може страните да се запознаят с нея.

„Не бих искал да коментирам дали експертизата ще промени резултата от изборите. Има жалба в съда, който трябва да прецени колко тя е основателна на база заключенията на експертизата. Със сигурност има моменти, които бихме оспорили. Те са чисто правни и са свързани с обосноваване на заключението. В крайна сметка според мен голяма част от недействителните бюлетини са действителни, но поради субективна преценка  на част от експертите са обявени за недействителни. Личното ми мнение, е че поне от отделените спорни бюлетини над 95% са валидни“, заяви той.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Димитър Николов: Нека Никулден да укрепва вярата ни в доброто
  06.12.2023 11:04      

Кметът Димитър Николов отправя поздрав към всички бургазлии и приятели на морския град по повод Н