Сряда, 06 Мар 2024
    
Несебър

Несебър отбеляза Никулден празнично

  06.12.2023 14:51  
Несебър отбеляза Никулден празнично

На 6-ти декември православният свят отбелязва деня на един от най-големите християнски светии -  Николай Чудотворец. Всяка година  Несебър отдава дълбока почит и благодарност към светеца, укротител на бурите и пазител на рибари,  моряци и мореплаватели.

„Днес честваме свети Николай Чудотворец, пазителя и кормчията, направляващ кораба на живота ни. Той разбива вълните пред нас и ни помага през житейските бури. Пожелавам на всички рибари и моряци спокойно и благодатно море и нека светията да ги пази и благославя с изобилие и пълни мрежи. Благодаря на всички мои съграждани  за подкрепата и съпричастността по време на светите  празници, в които отваряме сърцата си за добри дела.“ – поздрави кметът на община Несебър Николай Димитров.

Молитва към светеца и благослов за рибарите и моряците отправи  отец Петър - свещенослужител в несебърския храм „Св. Успение Богородично“. След края на тържествената служба той хвърлиха цветни гирлянди във водите на морето в израз на почит към Свети Николай и жертвите на морските стихии.

Денят  бе отбелязан  с раздаване рибен курбан, с който  Община Несебър традиционно черпи за празника.

Несебър е един от първите градове, които преди две хилядолетия приемат християнството и  неговите ценности и традиции. Съдбата му е неразривно свързана с морето, което е източник на препитание и сигурност през дългата история на града. Затова датата, на която православната църква отбелязва деня на св. Николай Чудотворец – закрилника на рибарите, е тачен, чакан и тържествено отбелязван във всеки несебърски дом.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Икономист: Купувач на активите на „Лукойл” у нас ще бъде азерската СОКАР
  05.12.2023 20:39      

Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерск