Сряда, 06 Мар 2024
    
Бургас

Интересни инициативи от учениците в СУ „Петко Росен“ за Никулден (СНИМКИ)

  06.12.2023 17:18  
Интересни инициативи от учениците в СУ „Петко Росен“ за Никулден (СНИМКИ)

По традиция на 6 декември – Никулден, жителите на град Бургас честват официалния празник на своя град. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите.

В навечерието на празника учениците от СУ „Петко Росен“ отбелязаха този ден с интересни инициативи. На 4 декември учениците от VI и VII клас представиха благодетеля на Бургас – Александър Георгиев – Коджакафалията. Проследено бе замогването му, неговите умения и качества, превърнали го в един от най-богатите и уважавани бургазлии. На съвременната карта на града бяха показани дюканите и хановете на Коджакафалията.

На 5 декември се проведе лекоатлетическа щафета по бягане между учениците от V до VII клас. Учениците от VII г клас бяха най-бързи и заеха призовите места в класацията.

Празничната програма продължи с театрална група „Шекспир“ към СУ „Петко Росен“ по НП „Заедно в изкуствата и в спорта“. Те представиха драматизация на „Българи от старо време“ по едноименната повест на Любен Каравелов. Ученици от V, VII и IX клас пресъздадоха тогавашната история на образите на дядо Либен и на  Хаджи Генчо в техните индивидуални проявления. Чрез драматизацията се напомни на всички какви хора има по света - добри, лоши, алчни, материалисти, добросърдечни, наивни и др.

По-малките ученици от I до IV клас дефилираха с оригинални костюми на тема „Малкият рибар“ по случай празника на град Бургас. Нашите малки рибарчета изненадаха своите гости с интересни и нестандартни костюми.

Най-очакваното и вълнуващо събитие беше награждаването на изявилите се ученици от директора на училището инж. Даниела Петрова. Директорът награди учениците заели призови места в есенния кръг на състезанието „Математика без граници“, както и ученици взели участие в училищни конкурси и мероприятия.

И тази година нашите ученици бяха наградени от г-н Димитър Николов - кмет на община Бургас. Те представиха училището ни на високо ниво през годината и постигнаха високи резултати в образованието, науката и спорта.

На Никулден, учениците от група „Палитра Арт“ по  НП „Заедно в изкуствата и в спорта“ посетиха традиционна изложба на бургаските художници „Вдъхновени от морето“ в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“.  Te се насладиха и на творбите на Милчо Талев - изложбата живопис „Линия“ в галерия „Неси“

На 6 декември, учениците от IX клас взеха участие в маратона "Не на дрогата в училище! Да на подкрепата и надеждата! Присъедини се и ти!", организиран от НЕГ "Гьоте" - Бургас. На почетното II място се класира Алекс Помаков - ученик от IX а клас.

Пожелаваме още по-големи успехи на нашите ученици и колеги!!!


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Икономист: Купувач на активите на „Лукойл” у нас ще бъде азерската СОКАР
  05.12.2023 20:39      

Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерск