Вторник, 05 Мар 2024
    
Бургас

Как да разпознаем прясната риба

  05.12.2023 17:34  
Как да разпознаем прясната риба

Предлагаме няколко съвета, които ще помогнат да се избере прясна риба в магазина или на пазара:

 

Твърдост

 

За да различите рибата, която е току-що уловена от тази, която е размразена, проверете преди всичко твърдостта й: ако рибата е вкочанена и почти може да стои права без опора, това означава, че тя е прясна.

 

Блясък

 

Външната повърхност на рибата е блестяща, когато тя е била уловена наскоро. Ако тя изглежда мътна, вероятно си имате работа с размразен продукт.

 

Ясни очи

 

Друг знак, че рибата, която купувате, е прясна, със сигурност е видът на очите й: ако те са леко изпъкнали с черна зеница, сте на прав път.

 

Червени хриле (но не винаги…)

 

Що се отнася до хрилете, не можете да приемате за даденост, че риба с червени/розови хриле е по-прясна от такава с по-тъмни хриле. Често се твърди, че кафеникавите хриле са признак за остаряване, но цветът зависи и от естествения хабитат на рибата. Затова не разчитайте единствено на този фактор, без да разгледате цялостното състояние на рибата.

 

Проверете кръвта

 

Губи ли рибата много кръв, докато я почиствате или я почистват пред вас? Това е добър знак, доколкото означава, че рибата е прясна; сериозните количества кръв показват два важни фактора: кръвта не се е съсирила във фризер, и рибата е уловена наскоро.

 

Проблемен гръбнак

 

Затруднявате се да махнете гръбнака от месото, когато правите филета от рибата? Тогава рибата е прясна; ако, от друга страна, той се отделя твърде лесно, това може да се дължи на естествен химичен процес, който омекотява месото на рибата след смъртта й, което показва, че тя не е уловена наскоро.

 

Трудно сваляне на кожата

 

Друг начин да прецените пресността на рибата е кожата: ако е трудно да я премахнете, значи рибата, която предстои да консумирате, е току-що уловена.

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Икономист: Купувач на активите на „Лукойл” у нас ще бъде азерската СОКАР
  05.12.2023 20:39      

Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерск