Вторник, 05 Мар 2024
    
Бизнес Бургас

Гръцките шарани с документи имат място в търговската мрежа

  04.12.2023 16:49  
Гръцките шарани с документи имат място в търговската мрежа

Дона МИТЕВА

Внос на шаран от Гърция има, потвърдиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Както у нас, така и в южната ни съседка има аквакултурни стопанства, където се отглежда сладководна риба. Риба може да бъде внасяна и от други страни, дори и такива, които не са членки на ЕС, като например Турция, стига да са представени необходимите документи пред българските власти.

„Има внос на сладководна риба от Гърция. Този внос се контролира от Областна дирекция по безопасност на храните и от агенция „Митници“.

Както на пазара, така и в големите търговски вериги на всеки щанд, където се предлага риба, трябва да е обозначен произходът на стоката. Това се придружава и с необходимите документи, които са задължителни атрибути. Не се говори за нелегален внос, а за свободно движение на стоки и продукти“, категоричен е експертът и допълва, че може да има риба и от други страни. Не само от Гърция, може от Испания, Турция и др.

35 аквакултурни стопанства са регистрирани в област Бургас за развъждане и отглеждане на риба, които се грижат за снабдяването на търговската мрежа и населението със сладководна риба. В тях се отглеждат основно шаран, сом, толстолоб и бяла риба.

В навечерието на Никулден експерти от ИАРА, заедно с колегите си от Агенцията по храните и други институции е в кампания за проверки по пазари, тържища, транспорт.

В търговската мрежа няма установени нарушения, но има нарушения за транспорт – превозване и пренасяне на риба и рибни продукти без документи, както и в нерегламентирани транспортни средства.

На всички язовири, които се ползват само за водоползване, но не са регистрирани като аквакултурни стопанства и нямат удостоверение за отглеждане на риба, се извършват денонощни проверки. От ИАРА реагират на постоянни сигнали, които се получават през телефон 112 за нерегламентиран улов. Установени са вече в една част от тези язовири бракониерски мрежи, които се предават за унищожение, а рибата, ако е жива, се връща веднага във водата, ако не е – се дава за храна на животните в зоопарковете. Когато е възможно, се дарява на социалните патронажи.

„Анализът, който се извършва, сочи, че сравнено с предходни години нарушителите намаляват, благодарение на превантивния контрол, който се извършва и големите размери на глобите“, заключи Дамянов.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Делян Пеевски: Ветото на Радев за БТР-ите е срам
  04.12.2023 12:48      

Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна