Понеделник, 04 Мар 2024
    
Бизнес

Йордан Друмев стопанисва няколко язовира: Да отглеждаш шаран е повече хамалогия, отколкото печалба

  04.12.2023 13:52  
Йордан Друмев стопанисва няколко язовира: Да отглеждаш шаран е повече хамалогия, отколкото печалба

Дона МИТЕВА

Йордан Друмев се е нагърбил с нелеката задача да стопанисва язовири и съответно да отглежда в тях риба. Той зарежда големите вериги магазини и казва, че почти приключва преди големия празник Никулден с пласирането на отгледания от него шаран. 

За бизнеса си признава, че е повече хамалогия, отколкото печалба: „И да ти остане нещо, то не е кой знае колко. Много разходи и накрая като не ти излезе рибата, си гръмнал. Последните две години няма достатъчно дъжд – язовирите са празни. Плащаш като концесионер 500 декара язовир, а ползваш 250 – 300 и не можеш да направиш производство. Шаранът като е нагъсто – не расте, само яде, а не качва тегло“, разказва за неволите си Друмев.

Като голям производител на риба той изнася и за съседна Румъния, където открай време си има клиенти.

В момента цената на килограм шаран, ако си го купите от язовира, е 5.50. А румънците от април до август са давали по 6.50 лв. за килограм. Отначало те са идвали на място да я купуват, но впоследствие Друмев кара рибата на борсата в Русе. От там комшиите я вземат.

Що се касае за обичайното предпразнично увеличение на определени стоки, когато най-много се търсят, стопанинът на язовири е категоричен: „Всеки от нашия бранш се натиска и гледа да си продаде стоката, така че при нас не се очаква увеличение на цената. Без това тя падна малко“, обяснява той.

 

Две години са нужни на люспестата риба да стигне до нашата трапеза

 

В Бургас преди празника, когато шаранът е сред най-търсените риби упорито се говори пък, че гърците правят подобни маневри и наши търговци също се снабдяват с люспестия деликатес от юг. За подобна врътка обаче Друмев не беше чувал, докато е убеден, че сред нашенци има далавери. Той даже е категоричен, че гърците не уважават шарана като риба и рядко я слагат на трапезата си, което пък логично налага и факта, че не се отглежда масово в язовирите.

За сметка на това от Ямболско, Новозагорско има малки язовири, от които се лови риба без разрешителни и нужните документи и оттам се подбива цената.

Заговаряме за това колко излиза производството на килограм шаран. „Това е много относително. По принцип с три килограма гранули се постига килограм прираст. Сега гранулите са по един лев. Миналата година бяха по-скъпи.

2008 година рибата при нас беше 5 лева, търговците я продаваха 6 – 6.20. После ни свалиха цената на 4 лв., а те започнаха да я продават на 7 – 8 лева. Сега не са се променили нещата. Тяхната печалба е около 30%. Да не говорим за изчистените филета, които стигат от 10 до 12 лева“, обяснява Друмев.

Две години са нужни на шарана да стигне до нашата трапеза. Стопанинът на язовира разказва, че сам си люпи шараните. „Първата година ги правя 150 – 250 грама. На следващата година си ги зарибявам в големите язовири, където ги правя до два килограма и половина – три за пазара“, завършва разказа си Друмев.

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Делян Пеевски: Ветото на Радев за БТР-ите е срам
  04.12.2023 12:48      

Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна