Сряда, 28 Фев 2024
    
Бургас

ПГЕЕ „Константин Фотинов“ отбеляза своя патронен празник

  29.11.2023 16:00  
ПГЕЕ „Константин Фотинов“ отбеляза своя патронен празник

Вълнуваща среща с твореца Ваньо Вълчев бе кулминацията

Дона МИТЕВА

Бивши и настоящи ученици и учители в ПГЕЕ „Константин Фотинов“ и скъпи гости днес отбелязаха празника на професионалната гимназия. Той започна на двора пред бюста на патрона с ритуал по поднасяне на венец. Главни действащи лица в него бяха брилянтните гвардейци на гимназията. След това се пренесе в учителската стая където бе подредена малка изложба от стари книги.

 Гостите в лицето  на Валентина Камалиева и Христина Димитрова от Регионалното управление на образованието и Михаил Ненов, зам.-кмет по "Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики", научиха от своите домакини, че именно в това училище се намира най-старата библиотека. Тя е създадена през учебната 1882 – 1883 година и това е първата библиотека в града. До ден днешен тя пази уникални екземпляри.

Както традицията повелява учители и ученици се посветиха на литературното творчество и силата на словото и както Константин Фотинов го е казал“Както вода и хляб засища тялото, така учението, четенето засища човешката душа, която е безсмъртна“.

Познатият и колоритен Ваньо Вълчев, поет и писател, творец д премерен хумор и виртуозно майсторство пренесе присъстващите в света на една „Лула от земното кълбо“. Но преди това учениците го изненадаха много приятно самите те разказвайки за живота му, за творчеството му, четейки негови стихове, пускайки най-любимите български песни, създадени по негови текстове.

Дълбоко развълнуван, той сподели с младите хора и преподавателите, че трябва да пазят традициите и да гледат напред.

Разкри им тайната на своето истинско писане, че то е по случки, прости, преживени. Даде пример с героя на разказа, който е дал име на последната му книга – истинският човек дядо Вълчан живее в село Вършило. „Най-вълнуващо е това произведение, което има за основа истинска случка“, заключи авторът и прочете стихотворението „Пролетна сесия“.

Творците Яна Вълчева, която всички с любов наричат „нашата Яна, защото е възпитаничка на учебното заведение Динко Динков, Иван Ванков,  Мария Кирякова – бивша учителка, събрала историята на училището в книга, Стефан Апостолов, който пише исторически книги и също свързан с училището направиха празничния ден още по-цветен споделяйки части от свои творби, спомени, емоции.

Яна Вълчева също сподели свои спомени и вълнения. „На времето на това училище казваха Техникум с засилено изучаване на литература, виждам, че и сега като Професионална гимназия почитта и обичта към литературата са се запазили“, изказа впечатленията си  от емоциите на срещата тя.

И понеже литературата върви ръка за ръка с музиката специален гост, който да оцвети празника със звук бе Еожени Иванова, която поздрави присъстващите с изпълнение на цигулка.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Румен Радев: Ако парламентът не озапти Асен Василев, ще наложа вето върху бюджета
  27.11.2023 12:25      

Георги РУСИНОВ   Президентът Румен Радев предупреди, че може да наложи вето