Събота, 09 Дек 2023
    
Бургас Любопитно Мнения

Димитър Янчев-Брадата, рибар: Рибата в социалните мрежи е повече от тази в рибарските

  20.11.2023 10:41  
Димитър Янчев-Брадата, рибар: Рибата в социалните мрежи е повече от тази в рибарските

Факт. Има „фейсбук туруци“ и „фейсбук зарган“

Дона МИТЕВА

Известният бургаски рибар Димитър Янчев-Брадата е категоричен, че рибата в социалните мрежи е повече, отколкото в мрежите на рибарите от Ченгене скеле.

„В Бургаския залив пасажите от риба още ги няма. Това, че някой е хванал два – три тлъсти паламуда, дето ние му викаме турук, е спорадично. Аз ги кръстих „фейсбук туруци“, защото един хванал три – снимал се, друг хванал четири – снимал се и качил в социалната мрежа“, заключава рибарят.

Що се отнася до лефера, той уточнява: „И леферът още не се е появил. На този от по 200 – 300 грама ние му викаме чернокоп. Сега чернокопът стана лефер. Лефер казвахме на същия род риба, но като стане един килограм. А сега всичко e лефер - от търговска гледна точка. За мен истински лефер в момента дори и във Фейсбук няма“, продължава темата известният рибар.

На лодките килограм сафрид струва около пет лева, но утре може да е седем, а в други ден три. Цените на всички риби, които се ловят в залива, са ориентирани към тези на пазара, разликата е, че когато се купи  от рибар – те са пресни, живи. При рибата цената е много динамична.

Високите цени на рибата, които стряскат бургазлии по пазара (например килограм лефер се предлага за 35 лева, паламудът е около 18.00 – 20.00 лева), са оправдани, смята Янчев: „В цял свят от преди години рибата е два - три пъти по-скъпа от месото. У нас до скоро рибата се продаваше на безценица. Сега горе-долу си заема достойното място в ценовата листа. Това е една от най-хубавите храни в света“.

На въдица има зарган, там също обаче слуката е спорадична. „И зарганът в момента е фейсбук герой. Няма масова риба, която да е тръгнала на пасажи, както беше на времето, поне за Бургаския залив. Гледам в Ахтопол се хвалят с пълни лодки. Но това е – просто някой е закачил едно алайче“, заключи бургаският рибар.