Неделя, 18 Фев 2024
    
Общество

Бедствено положение във Варна - жертва, блокирани хора и разрушения

  19.11.2023 08:12  
Бедствено положение във Варна - жертва, блокирани хора и разрушения

Бедствено положение е обявено в община Варна заради извънредно силния, ураганен вятър и валежи, рязко влошилите се метеорологични условия и опасността за здравето и живота на хората. "Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието", обяви малко след 02:00 ч. тази нощ кметът Благомир Коцев.

В съботната вечер 43-годишна жена загина, след като беше затисната от паднали заради вятъра клони на дървета, близо до Районния съд в града, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Жената вероятно се е прибирала от работа. На мястото на инцидента веднага пристигнали екипи на пожарната и Спешната помощ. Вятърът е продължил да събаря клони и е пострадал шофьорът на линейката, който е с фрактура и е настанен в болница за наблюдение. Леко пострадал е и лекарят. Други сигнали за пострадали хора не са подавани, допълниха от полицията.

Смъртен случай заради ураганните ветрове имаше и в София.

По последна информация нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината.

Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване.

Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината.

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за Източна България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е сила за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол.

Предупрежденията на метеоролозите са за бурен и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо дори и по Черноморието ще преминават в мокър сняг с количества над 25 мм. Очаква се вълнението на морето в Бургаско извън заливите да достигне 6 бала, а във Варна – 5 бала, като в следобедните часове ще отслабва.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Ахмед Доган: Делян Пеевски е феномен в българската политика
  17.11.2023 17:14      

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган се обърна  с послание към членовете на ЦС на ДП