Събота, 17 Фев 2024
    
Общество

„Обричат ни на глад”: Малки производители срещу забраната за животински пазари

  18.11.2023 09:20  
„Обричат ни на глад”: Малки производители срещу забраната за животински пазари

Голяма част от тях споделят, че са заплашени от фалит

 

Новата забрана за фермерските пазари провокира остра реакция от страна на малките производители. Голяма част от тях споделят, че са заплашени от фалит и настояват мерките да бъдат прекратени.  

Вече повече от 10 години Златина Георгиева и семейството й се занимават с млечно говедовъдство в село Изворско. Продават на фермерски пазари. Сега продукцията ѝ не може да бъде реализирана.

„Не знаеш какво да правиш. Работил си години наред, имаш клиенти и в един момент те не могат да достигнат до теб или ти до тях”, коментира жената.

От забраната освен Златина, недоволстват и стотици малки производители.

„Изключително тежко. Много сме притеснени и за нашите производители, и за фермерските пазари”, разказа Никола Куташки, организатор на „Фермерски пазар” – Варна.

„Нямам логично обяснение защо ни спират. От една страна сме проверявани като големите обекти, от другата страна тези мерки се спазват само за малките производители”, твърди Венци Узунов, собственик на ферма в село Цонево.

Затова производителите смятат, че тази заповед е лобистка и обслужва интересите на големите вериги. Затова фермерите предлагат:

„Нека да си остане само строг контрол върху живите животни, ако има наистина такива болести, каквито говорят”, призова Златина Георгиева.

„Нека БАБХ обмисли ефекта от заповедта. Говорим за птичи грип. Не е свързано с овце, крави, кози”, заяви Никола Куташки.

След недоволството в петък от БАБХ обявиха, пазарите ще работят, но при определени условия. Темата коментира и д-р Борис Борисов, директор дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните, в ефира на „Събуди се” по Нова ТВ.

„При топлинна обработка вирусът се инактивира и не представлява риск за здравето на хората, но самото струпване на пазарите създава риск за разпространение на инфлуенцата. Затова преминахме към тази драстична, но наложителна мярка. В период от 20 дни имахме 7 огнища. Контролът в хранителните вериги е много сериозен, не като при пазарите”, обясни той.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Ахмед Доган: Делян Пеевски е феномен в българската политика
  17.11.2023 17:14      

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган се обърна  с послание към членовете на ЦС на ДП