Понеделник, 22 Яну 2024
    
Бургас ИЗБОРИ 2023

Заради парите: Стотици бургазлии чакат в резерв за избирателни комисии

  23.10.2023 16:06  
Заради парите: Стотици бургазлии чакат в резерв за избирателни комисии

Георги РУСИНОВ

 

Интересът за участие в секционните избирателни комисии за местния вот в Бургас се оказа голям. Това обясни пред „Черноморски фар“ председателят на ОИК-Бургас Фани Семерджиева. Оказва се, че партиите имали по стотина души резерви за съставите на комисиите. Изненада за високия интерес обаче няма. Възнагражденията са високи, а тази година пари ще се дават дори и за участие в обученията.

„Добрите възнаграждения, като че ли активираха хората, а и опитът, който натрупаха за 3 години. Не се притесняват толкова вече. Сега дори има предвидени по 40 лева за участие в обученията, което ще докара доста повече хора. Надявам се, че ще присъстват достатъчно хора, за да се подготвят достатъчно добре членовете, както и да надградят знанията си“, коментира Семерджиева.

Обученията започват от днес и ще продължат цяла седмица, добави още тя. Само на 26-ти октомври, когато е Димитровден, няма предвидени такива.

Проблем обаче има с демонстрационните машини, които служат за обучение. В Бургас те са само две и повече не се очакват.

„А иначе машините за секциите ще дойдат в събота и ще бъдат раздавани по график, изработен от „Сиела“. С тези две демонстрационни машини нямаме възможност да обиколим в целия град и да правим демонстрации как се гласува, но пък в крайна сметка на сайта на ЦИК има клипчета. В медиите сме пуснали, където можем, видеа със същата цел. Мисля, че хората се ориентират правилно. Нищо сложно няма в машините“, категорична е Семерджиева.

Този вот се доближава много до изборите, когато гласувахме 2 в 1 – за президент и за правителство. Тук дори ще е в 3 в 1, където избирателите ще гласуват и за кметове на кметства.

„На екрана се изписват двата или трита вида избор, избираш си за кои от изборите ще гласуваш. След това имаш преглед на това, което си избрал и там можеш да се върнеш назад, ако решиш, че не искаш да гласуваш за някои от изборите, а само за един примерно“, каза председателят на ОИК-Бургас.

Има ли вероятност многото избори и смесения вот – на машина и на хартия да доведе до забавяния при броенето на бюлетините по секциите след края на изборния ден?

„Забавянето може да дойде от самото обработване на бюлетините по секциите, защото те ще имат по две кутии. Едната е за хартиените бюлетини, другата за машинните бюлетини. В тези различни кутии се слагат всички видове избори. Нямаш кутия само за кмет, кутия за общински съветници. Т.е. секцията като изсипе урната с бюлетините, първо трябва да ги отдели по вид избор – кмет, общински съветници, кмет на кметство. След това трябва да се разпредели всяка една купчина по партиите, после „Не подкрепям никого“, след това недействителните. Първо трябва да приключат с хартиените, да попълнят протокола и после се заемат с протокола от машините. Ще се работи първо на чернови, там ще се отразят и преференциите на съветниците. Ще си отнеме време. Аз повече се притеснявам да не дойдат при нас с грешки, защото тогава остава вариант до сутринта да ги броим“, отговори Семерджиева.

Комисиите няма да се занимават със сборуването на резултатите от отделните протоколи. Единствено ще съберат общия брой подписани в списъка и общия брой действителни гласове. Работа на ОИК-Бургас ще е да провери дали сборовете излизат.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Созопол