Понеделник, 22 Яну 2024
    
Бургас

Пламен Янев, областен управител: Изборният туризъм е разрешен от държавата, проблемът е в контрола

  23.10.2023 15:08  
Пламен Янев, областен управител: Изборният туризъм е разрешен от държавата, проблемът е в контрола

Дона МИТЕВА

Проверките, свързани с предстоящият местен вот, са започнали още през май. Данните, които бяха изнесени от министъра на регионалното развитие Цеков няма как да бъдат проверени до деня на изборите. Необходими са 3 – 4 месеца, за да бъдат  проверени. Това посочи областният управител Пламен Янев.

„В бургаска област подадените за заличаване от комисии, в  които участва Областна управа по член 405 от Изборния кодекс са 215 души. Отделно по инициатива на областния управител е направено допълнително запитване към общините за заличаване на лица, които имат право най-много до 4 месеца – т. нар. сезонни работници още 59 души. И отделно по различни сигнали , които са постъпили при нас още 183 лица са заличени от избирателните списъци“, коментира Янев.

Той обясни, че допълнителните проверки сега стартират. В петък са изпратени сигналите до кметовете на съответните общини и те в тридневен срок трябва да назначат  комисии. Ако не ги назначат - това прави областният управител.  И тогава стартират проверките. След това се установява   кой подлежи на дерегистрация и накрая ГРАО трябва да промени информацията в  избирателните списъци, което отнема време.

„Трябва да знаем колко от посочените лица трябва да бъдат дерегистрирани, т.е. има законово основание това да се извърши. Аз лично не виждам как административно може да се случи  това  особено преди първи тур на местните избори. Ние сме си извършили задължителните проверки. От там нататък тази информация, която се публикува, която явно е достъпна до ГРАО, не и до нас, - тръгва по друг ред за проверка - по други законови основания, които са  основно на принципа допустимост на брой лица в жилищна площ. Няма как изведнъж да се случат нещата. Това е един процес, който е затлачен от години. Освен това процесът на регистрация и дерегистрация се осъществява от общините. А не от държавата. Проверките на областния управител се правят по сигнал. И пак процедурата е да се мине през общините“, разясни Янев.

Първа е  документалната проверка, обяснява областния управител: „Ако в една къща от 200 квадратни метра, разгъната площ има две или три семейства,  които са три поколения няма никакво законово основание да бъдат дерегистрирани“.

Що се отнася до прословутото село Сигмен, община Карнобат, Янчев обясни, че има дерегистрирани 26 човека и 109 души, за които е установено, че имат  законови основания да   са регистрирани там.

В областта: 27 села влязоха в черния списък по новорегистрирани жители

Областният управител подчерта и факта, че т.нар. изборен туризъм законово е разрешен от държавата. „Разрешено е човек на едни избори да гласува по настоящ адрес, а на други по друг. Той сам си преценява къде да гласува. Ако на национални избори няма значение къде ще упражни правото си на глас, а на местните иска да се оправи населеното място,  където е вилата му или пък където живее майка му – не пречи да се регистрира там и да гласува. Няма нищо незаконно в тази посока. Проблемът е в контрола“, обяснява.

Законът за жилищната площ е приет през 2015 година, онези, които са регистрирани преди това /по сто и повече души на един адрес/, има съдебно тълкование, че са заварено положение. И дерегистрацията става много по-трудно, след дълго разследване.

Освен, че контролът трябва да е постоянен и той трябва да бъде изваден извън общините, смята Янев.

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Созопол