Понеделник, 22 Яну 2024
    
ИЗБОРИ 2023 Несебър

Николай Димитров представи визията си за развитието на северната част на новия Несебър за следващия мандат

  23.10.2023 13:19  
Николай Димитров представи визията си за развитието на северната част на новия Несебър за следващия мандат

В последните години на територията на Несебър бяха извършени  значителни промени в подходите към  и  във вътрешността на общинския център. Целенасочените действия по реконструкция и ремонт  на улици, тротоари, зони за отдих и  публични пространства  промениха визия на Новия град  и се отразиха на  начина, по който той бива възприеман от своите граждани и гости - като съвременен европейски град с индивидуалност и специфична атмосфера.

Дейностите, които се изпълниха в мандат 2019 - 2023,  за благоустрояването и осъвременяването на Несебър са системни и внимателно планирани.

Един от най-важните обекти, изпълнен с общински средства, е реконструкцията на ул. „Първа“. Проектът е завършен в първия си етап – изградено е локално пътно платно, тротоари, зелени площи и паркоместа, положени са подземните и надземни комуникации, системи за капково напояване и осветлението. Вторият етап, който вече има строително разрешение, и третият етап трябва да бъдат завършени в предстоящия мандат.

Малките игрища с изкуствена настилка на Градския стадион бяха основно ремонтирани. Построена и обзаведена  с мултифункционални спортни уреди е закритата спортна зала „Арена Несебър“ .Съоръжението  е пригодено за спортовете: футбол на малки врати, баскетбол, волейбол, хандбал, художествена гимнастика.

Връзката на ул. „Първа“ с  Новия Несебър се осъществява чрез  кръгово кръстовище на  централната улица “Хан Крум“, която също претърпя частична реконструкция – по продължението й до входа на Северния плаж- Несебър  бяха построени тротоари и велоалеи, разположени двустранно, бе извършено оформяне на зони за почивка, подмяна на озеленяването, преасфалтиране на  пътното платно и замяна на  стари ограничителни съоръжения със светлоотразителни буларди.

Входът на Северния плаж бе благоустроен и превърнат в място за почивка и срещи. Там се намират старите кладенци на Несебър, чиято  оригинална визия е възстановена. През изминалия мандат  в района около тях  бяха  премахнати преместваеми обекти, което  откри широка гледка към морето, и се оформиха  зелени площи.

Важен  за   жителите и гостите на града  елемент от градската инфраструктура – паркингът  на Артиум център над северния скат бе цялостно преасфалтиран. Улиците около него /“Изгрев“ , “Прибойна“ и “Плиска“/ се сдобиха с нови тротоари,  а с подмяната на осветителните стълбове и тела зоната на северния бряг доби завършен вид. Енергийно ефективна реконструкция и модернизация на улично осветление бе извършено по  улиците „Изгрев“, „Места“,  „Плиска“ и  „Васил Левски“.

Друга улица, претърпяла цялостен ремонт е „Дюни“. След предприета от ВиК  подмяна на водопровод, бе извършено цялостно преасфалтиране и  постави нова  тротоарната настилка и  бордюри. По ул. „Струма“ бяха монтирани подземни съдове за смет. Изцяло реконструирана, разширена и с нови уреди е детската площадка на същата улица.

Частична подмяна на тротоарни настилки е извършен по ул. „Хан Крум“- в района на центъра на Новия град и по стълбищен подход с изход към спирката за Стария Несебър.  Подменена е тротоарната настилка по ул. „Св. св. Кирил и Методий“ в участъка от ул. „Хр. Ботев“  в посока към ДГ „Яна Лъскова“, чието дворното пространство е изцяло реконструирано  и вече разполага със съвременни уредите за деца от яслена до  предучилищна група.

Предстоящи в района на северния бряг са дейностите по изграждане на скейтпарк. Планира се   цялостно оформяне на зоната под северния скат в интегриран комплекс с културни, спортни и рекреационни функции.

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Созопол