Неделя, 03 Дек 2023
    
Бизнес

Прогноза: Икономиката на еврозоната ще се свие през третото тримесечие на 2023 г.

  23.09.2023 08:30  
Прогноза: Икономиката на еврозоната ще се свие през третото тримесечие на 2023 г.

Това сочат най-новите данни на Hamburg Commercial Bank

 

Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през настоящото, трето тримесечие на годината и няма да се върне към растеж скоро, въпреки че спадът на бизнес активността леко намалява през септември. Това съобщи Ройтерс, цитиран от Нова ТВ, позовавайки се на най-новите компилирани от „S&P Global” данни от проучване на Hamburg Commercial Bank.

Композитният Индекс на мениджърите по доставките - PMI, се повиши до 47,1 пункта през септември спрямо 46,7 пункта, регистрирани през август. Равнището на индекса през август достигна 33-месечен минимум. Така през настоящия месец PMI надмина очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за спад до 46,5 пункта. Все пак той остана под границата от 50 пункта, разделяща растежа на икономическата активност от свиването ѝ.

„Данните за PMI в сектора на услугите в еврозоната рисуват мрачна картина", каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. Според него икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4 на сто през настоящото тримесечие. „Основните проблеми продължават да идват от производството, където ситуацията с поръчките се влоши допълнително", обясни той.

Спадът на бизнес активността през септември идва, въпреки че фирмите са увеличили минимално цените си. Съставният индекс на цените на продукцията спадна от 53,3 пункта през август до 52,2 пункта през септември, което е най-ниското му ниво от началото на 2021 г. За същия период индексът на PMI в сектора на услугите в еврозоната се повиши до 48,4 пункта спрямо 47,9 пункта, отчетени миналия месец.

Тъй като по-високите разходи по заеми изяждат разполагаемия доход на задлъжнелите потребители, те намаляват разходите си. Индексът, отчитащ новосъздадените бизнеси в сектора на услугите, падна до 46,4 пункта, минимум от февруари 2021 г. PMI в промишлеността също бе леко надолу – до 43,4 пункта през септември от 43,5 пункта през август, като остава закотвен под границата от 50 пункта от средата на 2022 г. Индексът на натрупаните поръчки към фабриките също спадна от 39,8 пункта до 38,1 пункта, което представлява най-ниското му ниво от май 2020 г.


Анкета

Мнения

Мнения
Бойко Борисов: Криза в парламента. На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой
  02.12.2023 14:41      

Криза в парламента – така накратко лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа ситуацията с избора