Вторник, 26 Дек 2023
    
Карнобат

Румен Радев от Карнобат: Искрено се радвам, че днес заедно отбелязваме празника на града

  26.09.2023 18:45  
Румен Радев от Карнобат: Искрено се радвам, че днес заедно отбелязваме празника на града

Дона МИТЕВА

На официалната церемония по повод празника на Карнобат слова произнесоха кметът на града и президентът Румен Радев.

След невероятно вълнуващата среща на стадиона, където учениците спортуваха и посрещнаха президента, в центъра на града бе и общоградското тържество.

„Нашият символ верую е да градим, защото поколенията след нас ще ни оценяват по съграденото, а не по онова, което  събаряме, без значение дали това са сгради  или паметници. Остава построеното. Днес е празник на гордия карнобатски дух“, каза кметът Георги Димитров и изброи проявите, посветени на празника, подчертавайки,  колко е важно да се връщаме към идентичността, към корените.

Той не пропусна да спомене и войните, извън тази, която бушува в близост до страната ни, а между хората, партиите и че тези боричкания пречат да се усвояват европейски средства,  да се върви смело напред. „Тази  турбуленция на правителства и парламенти ни лиши от възможността  да усвояваме европейски средства по Плана за възстановяване. Вместо да седнем заедно в един разумен диалог да търсим онова което ни събира, а не това което ни разделя“, подчерта Георги Димитров.

В своето поздравление президентът Радев каза: „От дълги години познавам Карнобат от въздуха. Не само защото имам колеги от този град, а защото той има специално място  на картата на историята на България и който веднъж е споделил вашето гостоприемство, рано или късно  се връща в Карнобат. Искрено се радвам, че днес заедно отбелязваме празника на града. Денят на покровителя на Карнобат свети Йоан Богослов. По традиция на този ден в Карнобат се стичат гости и приятели от близо и далеч, за да ви пожелаят здраве, благополучие. Искрено ви го пожелавам и аз. Всички идваме в Карнобат заради вас – хората, които сте двигатели на самочувствието и просперитета на този прекрасен български град. От огромно значение за  самочувствието, за  неповторимия облик на всяко място в него са най-вече хората, природата и климата, съхранените културни и исторически традиции“.

По думите на президента градът е силен с това, че пренася през поколенията силата на този край, който е богат на история и традиции.

„Днес по-малките български общини усещат осезаемо свитият ангажимент на държавата в редица сектори, но искам да ви поздравя въпреки трудностите, кризите, общинското ръководств, с вашата подкрепа успя да гарантира финансовата сигурност на града, да намери повече възможности за инвестиции, допълни президентът.

Той сподели радостта си с присъстващите от срещата с децата на Карнобат. „Възхитен съм от тяхната любознателност, енергия и целеустременост. Това ми дава надежда за бъдещето на Карнобат и нашата родина.“

Радев благодари на карнобатлии, затова, че са успели да заделят средства и за пострадалата община Царево. Той пожела Карнобат да продължи да се развива и да привлича нови приятели с очарованието на модерен, чист, слънчев град.

На празника в Карнобат бе областният управител Пламен Янев, гости от съседна Турция, кметове и делегации от вътрешността на страната.

 

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Общинският лидер на ГЕРБ Андрей Рунчев: Ще изберем кмет на първи тур
  24.09.2023 11:51      

"Участваме с пълна листа от 51 имена, които ще се борят за доверието на бургазлии през следв