Петък, 22 Дек 2023
    
Несебър

Несебър отбеляза 115 години от Независимостта на България

  22.09.2023 14:21  
Несебър отбеляза 115 години от Независимостта на България

Несебър отбеляза 115 години от Независимостта на България с тържествено издигане на националния флаг и празнична програма  на пл. „Жулиета Шишманова“. Гордо развятото знаме напомни за събитията от 1908, когато България обръща нова страница от съвременната си история.

Кметът на Община Несебър  Николай Димитров поздрави с кратко слово, в което подчерта значението на днешната дата, превърнала се в  символ на обединителна  сила и решителност. „Преди 115 години нашите предци ни дадоха урок как се отстоява независимостта  - с  характер, воля и упоритост. Както българският народ преди повече от столетие бе сплотен в името на национална кауза, така и ние – жителите на община Несебър, трябва  заедно, с амбиция и увереност, да работим за развитието на нашата общност.“, бяха част от думите на  кмета Димитров.

За бележитата дата вдъхновено слово произнесе Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър – Световно наследство“, акцентирайки върху значимостта на независимостта като държавнически акт.

В празничната програма участие взеха деца от Обединената общинска школа по изкуствата  и Огнян Костов от Детската театрална студия към НЧ „Яна Лъскова“.

Финал на проявата сложи право българско хоро, в което се включиха и част от присъстващите, събрали се, за да уважат тази значима дата в българската история.

22 септември 1908 г. бележи апогея на българското национално самочувствие, защото независимостта е дело осъществено без намесата на външни сили. То е резултат от решителността и гордостта на народа, и неговото желание за самоопределение и просперитет.
Обявяването на независимостта е акт на самоувереност и смелост, който бележи промяната на статута на българската държава във вътрешното ѝ държавно и конституционно устройство, и от княжество България се въздига в царство.

Независимостта изменя и международноправния статут на България: от васална и зависима от Високата порта държава, от непълноправен субект на международното право според Берлинския договор, България се превърна в пълноправна зачитана и уважавана страна, извоювала правото си да върви по собствен политически, икономически и духовен път.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски категоричен! Какво е правителството у нас
  20.09.2023 15:48      

Поздравявам правителството, че вчера се разбраха със зърнопроизводителите и двете страни достигна